Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ten znak značí vlastní podmnožinu. Tedy
značí, že každý prvek množiny je také prvkem množiny B
na rozdíl od
, kde prvek mno6iny A je prvkem mno6iny B, ale existuje alespoň jeden prvek množiny B, který není prvkem A
Zdroj: Teta Wiki
↑ frank_horrigan:
Jaký je pak rozdíl v tom s čárkou a bez čárky? Asi jste se špatně vyjádřil. Je to tak, že ten s čárkou znamená totožnost množin?

No, vykládám si to tak, že ten znak s čarou je "méně přísné označení" Vezmeme definici "každý prvek množiny A je také prvkem množiny B. O počtu prvků množiny B ale definice nehovoří, takže množiny mohou, ale i nemusí být totožné. Naopak znak bez čárky hovoří o tom, že množina B navíc, kromě své podmnožiny URČITĚ obsahuje ještě alespoň jeden (a nebo třeba nekonečně mnoho) dalších prvků, které nejsou součástí podmnožiny A
↑ frank_horrigan:
Tak děkuji, sice zůstává otázka, jaký je pak mezi nima rozdíl, když pro
bude mít B také minimálně o jeden prvek navíc, ale radši se v tom nešťourat, stačí mi vědět, že je to podmnožina .)

Jinak na té Wiki, jak jsem dával odkaz, máš přesnou definici tšch symbolů i s příklady :) Zkus se tam mrknout
↑ frank_horrigan:
jo díky, to se mi bude hodit i v jiných případech vzhledem k tomu, že pár mezer v matematickém jazyce mám .)
Díval jsem se do chytré knížky o teorii množin a našel jsem k tomu toto:
Nechť existuje množina m a množina n. Platí-li, že m je podmnožina n (
) a zároveň, že n je podmnožinou n (
), poté můžeme napsat, že se tyto množiny sobě rovnají (
).
Pokud chceme vyjádřit, že prvky množiny n jsou prvky množiny m, napíšeme
.
A je to i jasné, když píšete zápis v MathTeXu.
\subset -
- sub(pod)-set(množina) - podmnožina
\subseteq -
- sub(pod)-set(množina)-eq(vyjádření rovnosti) - podmnožina se stejnými prvky
Poté platí vztah, že 
↑ found:
To je velice zmateny prispevek,
\subseteq -
- sub(pod)-set(množina)-eq(vyjádření rovnosti) - podmnožina se stejnými prvky
Tato cast ani nedava smysl, ten znak by v tom pripade byl k nicemu, protoze by byl ekvivalentni s rovnosti dvou mnozin, pokud spravne chapu, co pises. Znak
mi neni prilis znamy, ale pokud opravdu znamena podmnozinu a vylucuje rovnost, tedy
, takze ten tvuj prvni vyrok by taky nedaval smysl. Ale mozna te jen spatne chapu.
↑ Phate:↑ ((:-)):
Čekal, že se někdo ozve. Na matfyzu nám o tom říkali, že ne všichni s tím souhlasí. Tohle je jeden z možných výkladů - já si ten druhý nepamatuji, tak používám tenhle a i tenhle nám řekli, že bude na matfyzu brán v potaz.
Existují však výklady dva, ani jeden není špatně. Nějaký ten pan docent povídal, že jde o domluvu. Je ale možné, že jsem se někde spletl, to nepopírám, přecejen to není tak dlouho, abych to ještě měl vše zafixované, takže si knížku o teorii množin projedu ještě jednou a třeba najdu, co jsem zapsal špatně. :-)
No, ono
vs.
má být asi analogie k
vs.
.
Nicméně u množin se ostrá inkluze
nebrává tak přísně, proto je-li třeba navíc zdůraznit, že množiny rovny nejsou, tak místo prostého
se také používá
či
.
EDIT: Jak už se někdo odvolával (jako podpůrný argument) na to, co je v TeXu: \subset, \subseteq, \subseteqq, \subsetneq a \subsetneqq