Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
počítám jeden příklad, u kterého jsi nejsem jistý zdůvodněním výsledku, proto bych chtěl požádat o radu, popřípadě kontrolu správnosti postupu.
Má se zjistit, že daná podmnožina vektorového prostoru polynomů složená z vektorů tvoří vektorový prostor V nad , pro které platí, že
, neboli, že stupeň x je roven nejvýše 3.
Ve výsledcích je napsáno, že o vektorový prostor nad C nejde.
Můj postup je následující:
Typické vektory takového prostoru budou ve tvaru:
a pro takové vektory a operace definované bodově platí všechny axiomy vektorového prostoru, s výjimkou nulového polynomu (nulového vektoru), který nemá svůj stupeň definován, a tak by do V nemusel patřit. Nejsem si však jistý, jestli tu vlastnost, že nejde o vektorový prostor zkazí pouze existence nulového vektoru nebo i něco dalšího.
Děkuji za odpověď.
A nemají tam nějak nestandardně zavedené operace, že by byl třeba problém s uzavřeností (pokud už jsi ty axiomy ověřil správně)? Splnění všech axiomů je samozřejmě potřeba a je možné, že si na příkladu máte uvědomit, že je tam potřeba ten nulový polynom extra přihodit. Bylo by to dost hnidopišské (většinou se zahrnutí nulového prvku bere jako samozřejmost, někdo si i definuje st. 0 pol. jako -1, aby tohle nemusel řešit), ale možné to je.
↑ Sulfan:
Tam by neměl být žádný problém, pokud je definován stupeň polynomu p(x)=0 (někdy se, myslím, definuje). Jediná další věc, co mě napadá, je, že myslí polynomy s reálnými koeficienty (což by bylo teda taky dost hloupé zadání příkladu : )) ) - pak by to skutečně vektorový prostor nad C nebyl,jelikož to není uzavřené na násobení skalárem (to mě napadá jen proto, že to těleso C je nějak podezřele specifické).
↑ Sulfan:
Ahoj. Pokud se nepletu, tak jsi z FJFI, a jde o příklad z Pytlíčkových skript.
Podle Pytlíčka není stupeň nulového polynomu definován, takže v té množině není nulový prvek, a tedy to nemůže být vektorový prostor. Nic dalšího v tom nevidím.
ahoj ↑ Sulfan:
V http://sk.wikipedia.org/wiki/Mnoho%C4%8Dlen najdes <<. Nulový polynóm p(x) = 0 sa niekedy označuje ako polynóm stupňa −1.>>
Niektori autory uvedu konvenciu <<nulovy polynom la stupen >>
A tak vdaka tomu nemas ziadny problem ...
Srdecne Vanok
Díky všem za odpověďi, zapomněl jsem napsat, že má polynom komplexní koeficienty, tudíž by se uzavřenost na operace neměla zkazit.
↑ LukasM: Jsem téhož názoru. :)
↑ vanok: Ano, záleží na definici stp(0), ale protože jde o dohodu, tak se v tomto případné zdroje liší.
Vše je teď asi jasné, řešení tohoto zadání zřejmě závisí na konvenci.
↑ Sulfan:
Som rad ze ti to pomohlo.
Nezabudni sa spytat ucitela na jeho dohodu alebo konvenciu.
Srdecne Vanok
Stránky: 1