Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 10. 2011 11:07

sheemas
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet rozpustnosti Mg(OH)2 a Ca(OH)2

Zdravím všechny, budu ráda když mi pomůžete s tímto výpočtem. Mám svoji verzi výpočtu, ale nejsem si jistá, proto bych byla ráda, kdyby jste mi napsali svůj postup při výpočtu. děkuji.

Vypočítejte jaká byla rozpustnost ( mg/l) Mg(OH)2 a Ca(OH)2 ve vodných roztocích o hodnotách pH 10,00 a 12,00.

(příklad z analytické chemie.)

věřím, že je to jednoduché, ale nejsem si jistá, jak přesně na to. děkuji. ( bohužel výsledky jsem zapomněla na privátě, potřebuji je na pondělí , děkuji za pomoc)

#2 08. 10. 2011 15:40

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet rozpustnosti Mg(OH)2 a Ca(OH)2

Zdravím,

na ponděli - to tedy nehoří :-)

Z pH lze určit molární koncentráci roztoků (jen pozor na to, že v zadání je zásada, ne kyselina), potom za použití tabulkové hodnoty pro součin rozpustnosti dopočteš rozpustnost - postupovala jsi také tak? Děkuji.

#3 08. 10. 2011 17:57

pietro
Reputace:   187 

#4 09. 10. 2011 12:38

pietro

↑ sheemas:
↑ jelena:
Ahojte, posielam niečo ku tejto téme, skomplikuje sa to keď tam začnú šarapatiť cudzie ióny....
no posúďte prosím...

#5 09. 10. 2011 19:10

sheemas
Zelenáč
Reputace:   

děkuju, přestože vůbec nevím jak nebo co s tím....v kalkulačce se za boha nemůžu dopočítat mol. koncetraci. netuším co je Ksp ( jestli je to ta rozpustnost - nikde sme to nenašla) - vzorec též neznám....
v životě jsem to nepočítala, takže vůbec nevím co s tím....
děkuju za pomoc.....na shledanou.

#6 09. 10. 2011 20:41

pietro

↑ sheemas: Všetko označenie začínajúce veľkým písmenom K... je ten súčin rozpustnosti...

rozpustnosť je zase niečo iné...myslím

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Sou … zpustnosti

#7 09. 10. 2011 21:07

sheemas
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:
já se omlouvám, ale netuší jak jsi se dostal k KMg1, KMg2 atd....to prosím někde vyčtu a najdu, nebo to nějakým způsobem vypočítám?
omlouvám se a děkuju za odpověď

#8 09. 10. 2011 21:49

pietro

↑ sheemas: do googla som zadal, vieš ten súčin rozpustnosti je taká charakteristická konštanta pre ťažko rozpustné zlúčeniny, je to také niečo ako pH neutrálnej vody že je 7. Každá ťažko rozpustná látka má svoje Ks, resp v angličtine Ksp

http://www.google.sk/search?q=ksp+Mg%28oh%292

#9 09. 10. 2011 22:09

sheemas
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:

takže jestli to dobře chápu, najdu si svoji látku, kterou potřebuji, a její hodnotu dám do vzorce ( viz. komentář 4).a jednoduše vypočtu.
může se ještě zeptat v jakých jednotkách je rozpustnost??
děkuju, a ještě jednou se omlouvám, nikdy jsem to nepočítali, nikde to nemám uvedené a najednou to po nás chtějí. děkuji za pomoc

#10 09. 10. 2011 22:21

pietro

↑ sheemas: ano tak, niektoré Ca(OH)2 som Ti našiel a uviedol. A tá rozpustnosť  sa meria tak ako koncentrácia ...viď aj tu napr. http://www.fch.vutbr.cz/home/richtera/d … i.pdf...je to v gramoch alebo moloch látky na gramy, moly alebo litre rozpúšťadla. Niečo sa v niečom rozpúšťa a to treba dajako vyjadriť, ten ich pomer, rozpúšťanej látky ku rozpúšťadlu.

Zápatí