Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
zdravim
lidičky prosím Vás mám tady kapánek větší problém s počítáním maticových rovnic. Jde o to že na střední jsem se s tím v životě nesetkal a teď na vejšce to do mě perou horem, dolem :(.Předem podotýkám že co se týče matic, tak jsem schopen vypočítat maximálně (a jeste horko tezko) příklady typu: kdy např. mam 4 rovnice o 4 neznamych a mam zjistit ty 4 neznamy.
Kazdopadne bych vás chtěl požádat, zda-li by ste mi s tim nepomohli a popr. nerozepsali jednotli postupy, abych se to z toho mohl pokusit pochopit:
zde je zadání:
jinak zde je jeden z mych nekolika pokusu...tento mi pripada takovy vicemene nejinteligentnejsi, i kdyz mi neco rika ze je to take blbost :(
snažim se to tady vymyslet ale marně :(, tak se chci zeptat alespon kam az to mam dobre? (teda pokud vubec) abych vedel v jakem kroku mam zacit pracovat s tvoji radou :)
no ale v tom pripade to nepobiram :( pač já můžu přeci v druhém kroku vytknout pouze X a ne B
takze ze to bude: A=(1+B).X ???? ....a to neni jedno ? na jakou stranu se to vytkne?
dobrá, tedy a potom se teda dostanu k x=A/E+B
a nebo to mam udelat ze A=(E+B)X a vynasobit to inverzni matici X ???
x=A/E+B je nesmysl. násobením X^-1 si nepomůžeš. násobit musíš inverzí k tomu, čím bys chtěl dělit (jako s číslama, dělení číslem a je totéž co násobení a^-1. u matic ale nemáme dělení). a samozřejmě zase musíš násobit ze správný strany
takze pokud to chapu, tak kdyz mam to A=(E+B)X tak to musim vynasobit inverzi zavorky (E+B)
Tychi: jn tak nejak sem si myslel ze to bude akorad by me zajimalo jak poznam jestli mam nasobit z prava nebo zleva...je pro to nejaky pravidlo?
a jinak ted kdyz mam vyjadreny to x. tak to mam dosadit do pocatecni rovnice?
mno myslel jsem ze bych mohl potom dosadit cisla a pokusit se vypocitat....ale podle reakce usuzuji, že jsem vymyslel opět kravinu :/
↑ Forrest:
Toto je řešení Tvé rovnice v obecném tvaru , platné v případech, kdy je matice E+B regulární.
Vzhledem k tomu, že matice A, B jsou zadány konkretně (regularitu matice E+B pak nutno ověřit), dá se předpokládat, že i řešení bude
požadováno v konkretní podobě - pak bude potřeba ještě dopočítat řešení i numericky tak, aby matice X vyšla rovněž konkretně.
pokusil jsem se to vypocitat a dostal jsem se k tomuhle, ale nevím jak dál(teda jestli nepočítám blbost)
jelikoz nemam momentalne jak dostat fotku do pc, tak:
sečetl jednotkovou matici s maticí B a vysla jakasi inverzni matice ...vypada to nejak takhle:
-1
| 1 -1 0 |
| 2 1 4 | . A = X
| 0 2 2 |
ale nevim jak mam prepocitat tu inverzní matici na neinverzní a zda-li ji poté uprave na neinvezni (pokud je to vubec mozne) muzu vynasobit s mat. A ???
↑ Forrest:
Jak se počítá inverzní matice je např. Zde
a násobení matic Zase třeba zde
jeste bych se chtel zeptat: zda-li se da pomoci Gassovi eli.met. vypocitat matice o rozmeru 3 x 2 (ř x s) ???
ponevadz mi takova matice vysla po dopocitani inverzu a vynasobeni mat.A , protoze mi neni zcela jasna cast zadani kdy chtej resit ten základní tvar pomoci Gassovi.el.met.
Ahoj ↑ Forrest:,
V tomto cviceni Gaussova methoda je pouzita na inverziu matice ak pouzijes metodu co ty dal Honzc
Pozor X je tu matica typu (3,2) tak isto ako A
Srdecne Vanok
po trosce hledani jsem nalezl programek na pocitani matic (Matice 2.2).....pomoci toho programku jsem to dopocital a vyslo mi ze
| 1 2 |
x= | 2 1 |
|-1 1 |
....ma to takhle nejak vyjit?
Stránky: 1 2