Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Fredy.00:
další nejasnost byla v tom že jsme mely určit PROSTŘEDNÍ ČLEN, a prostředek členů na šestou je trojka, doufajíce.
Vypadá to, žes to umocnil na třetí jako kdyby to byla nějaká rovnice. Ona to ale rovnice není, že?
Krom toho, nezapomeň na minusko před tou odmocninou ze sedmi.
Správně bys teda měl mít třetí (počítáno od nuly) člen
. Tohle uprav jako výraz (tzn. ne jako rovnici).
Upravit se to dá snadno -- platí přece
.
Prostě to normálně uprav. Tys to původně umocňoval na třetí -- to ale můžeš dělat jenom s rovnicí.
Myslím prostě něco takového: ![kopírovat do textarea $\binom{6}{3} \cdot \left( \sqrt[3]{2} \right)^{6 - 3} \cdot \left( -\sqrt[3]{7} \right)^3 = \binom{6}{3} \cdot \left( \sqrt[3]{2}\right)^3 \cdot (-1)^3 \cdot \left(\sqrt[3]{7}\right)^3 = \ldots$](/mathtex/47/4765ce5a7880b31a829b81a8c06523d3.gif)
Normální úpravy. Ty odmocniny se snadno odstraní, protože jsou pak umocněné na třetí. Pak jenom rozepiš ten binomický koeficient, pokrať, co se dá, vynásob to a budeš mít výsledek.
↑ Oxyd:
já faklt nevím o čem mluvíš hele
mám vzorec který na to používám, a vypočítám s ním bez problémů všechny tyto příklady:
(n)
(k) * a na n - k* b na k
klidně bych jej aplioval i na tento příklad, ale nevím jak pracovat s těmi odmocnítky....
my jsme si asi nerozuměli hele... mám vypočítat PROSTŘEDNÍ člen podle zadání a prostřední člen je podle mě 3. člen.
Ale ano, rozuměli sme si výborně. Když dosadíš do toho vzorečku, který jsi teď napsal, a budeš se podle něj snažit vypočítat třetí člen rozvoje, tak dostaneš ten výraz, který jsem tu už napsal. Ostatně, je to ten výraz, který jsi skoro správně napsal na druhém řádku tvého postupu v prvním příspěvku -- skoro správně, protože ti chybí to minusko.
Dál je to jenom normální úprava výrazu. Odmocnítka se dají hodně snadno odstranit --
-- stejně odstraníš i to druhé odmocnítko a budeš mít výraz bez odmocnítek.
↑ Fredy.00:
Fredy - umocňovanie je obrátený postup k odmocňovaniu. Je to podobné ako + a - , napríklad
presne tak, ako keby si nič neurobil (nepripočítal a neodpočítal trojku).
, ako keby si s tou sedmičkou neurobil nič. To umocnenie na tretiu zrušilo tú odmocninu.
Zapisovať si ďalšiu tretiu mocninu už nemal (robí sa to len pri rovniciach a týka sa to obidvoch strán rovnice), lebo to v príklade už zapísané bolo.
Ten príklad môžeš aj úplne "klasicky" vypočítať podľa definície tretej mocniny:![kopírovat do textarea $\left(\sqrt[\color{red}3]{\color{blue}7}\right)\color{red}^3\color{black}= \sqrt[\color{red}3]{7}\cdot\sqrt[\color{red}3]{7}\cdot\sqrt[\color{red}3]{7}=\sqrt[\color{red}3]{7\cdot7\cdot7}=\sqrt[\color{red}3]{343}=\color{blue}7$](/mathtex/48/4821ca326e9e3c5b521a9b1158fb0aab.gif)