Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj prosím připravuju se na přímačky a počítám bělouna a zasekla jsem se u jednoho příkladu:
Kolem zahradnictví se opravoval plot.Z původních sloupků na jedné straně byly ponechány čtyři sloupky.Mezi 1. a 2. sloupkem byla vzdálenost 4,8m,mezi 2. a 3. sloupkem 12 m a mezi 3. 4. sloupkem 7,2 m.Jak daleko byly od sebe původní sloupky,jestliže to bylo vce než 2 m,ale méně než 3m a sloupky byly od sebe stejně vzdáleny?
Vůbec jsem to nepochopila mohl by mi to prosím někdo vysvětlit?
↑ zuzu:
Myslím:
Medzi prvým a posledným stĺpikom je 24 metrov.
Nech pôvodne bolo y medzier širokých x metrov.
Potom muselo platiť
, pričom
.
Keď dosadíme do rovnice hraničné hodnoty pre x tak dostaneme, že
a
.
Z toho vychádza, že medzier (y) bolo menej ako 12 a viac ako 8, to jest 9 alebo 10 alebo 11.
Ich šírka sa ľahko vyráta ako podiel 24: príslušné y.
"Pekná" vzdialenosť vyjde len pre 10 medzier... :-)
Snáď som sa nepomýlila...

Pokročilá hodina jest, ale po mé kontrole se výpočet koleyňky zdá v pořádku, opravdu se nepomýlila :)
OT: je opravdu dobré napsat, že si člověk není jist výsledkem, vždy se tu najde dost lidí, kteří minimálně výsledek rádi překontrolují. Jsme lidé omylní, já už několik hrubic nasekal, ostatní zcela jistě také :)