Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mohli by mi nekdo poradit: Pomoci L. transformace naleznete v intervalu 0 az nekonecno reseni dif rovnice, nejak mi to nevychazi. Jeste se chci zeptat zda je e^-t = 1/s+1. Diky
y´´+2y=e^-t
Zdravím,
materiál je hodně přehledný (rovnice jsou na závěr), případně napiš, jak jsi počítal. Ano předmět e^(-t) má obraz 1/(s+1).
Dobry den,
tak se, to jeste cele prepocitaval ... v parcialnich zlomkach mi vyjde:
A=1/3
B=2/3
C=1/3
konecna rovnice:
(1/3)/(s+1) + (2/3s)/(s^2+2) + (1/3)/(s^2+2)
vysledek: 1/3e^-t + 2/3*cos(odm2t) + 1/3*sin(odm2t)
vysledek ma ale vyjit:
1/3e^-t + (odm2*sin(odm2t))/6+(2*cos(odm2t))/3
opravdu nevim v cem mam chybu....dekuji za pomoc
odm2=odmocnina ze dvou
↑ Joker478:
děkuji, podle Wolfram rozklad je trochu jinak, potom 
upravim, abych pouzila slovnik 
po usměrnění poslední zlomku:
tedy s uvedeným výsledkem nesouhlasí pouze v (2*cos(odm2t))/3, ale teď nevidím, odkud by ta 2 byla.
↑ Joker478:
Také pozdrav,
v odkazu - tabulka na závěr 2. stránky. Barevně vyznačím, co je a:
t*e^(2t)
e^(2t)
t*e^2 nevyznačím nic, protože e^2 je číslo, které se vypočte na kalkulátoru, velmi cca 8t. Už by to neměl být problem
Používej, prosím, pořádně závorky. Děkuji za děkuji ↑ Joker478:, pokud něco nesouhlasí, překontrolovat se dá buď ve Wolfram nebo derivováním výsledků a zpětným dosazování do zadané rovnice.
Dobry den,
pocital sem si par prikladu...ale stale v necem delam chybu a nevim v cem...
pocital sem:
y´´+1=sin(2x)
transformoval sem a rozlozil pres parcialni zlomky kde mi vyslo A=0, B=-2/3 , C=0, D= 2/3
pak jsem dosadil:
((-2/3)/(s^2+4)) + ((2/3)/(s^2+1))
vyslo mi pak: = (-1/3*sin(2t)) + (2/3*sin(t))
vy vysledcich ma vyjit: = (t/2) - (sin2t/4) - (t^2/2)
Dekuji za pomoc
↑ Joker478:
celé se mi teď "nehodí" kontrolovat, ale zdá se, že jsi před transformaci neprovedl úpravu rovnice na zápis: y´´=sin(2x)-1.
Je to tak? Případně se podívám později nebo někdo z kolegů bude tak hodný(á) a také se podívá (a dávej, prosím, nové úlohy do nového tématu). Děkuji.
Zdravím, mám tady podobný příklad na L-transformaci, zkoušel jsem něco vypočíst, ale nevím jak získat ten předmět k funkci X(s) podle vzoru: Jiny příklad a jak tento příklad dořešit do konce a zjistit tak x(t).. Nějak si s tím nevím rady, nemohl by na to někdo kouknout? :) díky
Odkaz
↑ SE12A:
Zdravím,
obrázek se mi nezobrazí (použij, prosím, tlačítko Upload obrázku pod oknem zprávy), také si máš založit nové téma na nový dotaz podle pravidel. Děkuji.
Stránky: 1