Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebovala bych pomoct s následující úlohou:
Je dán trojúhelník ABC, kde A{2;-4}, B{1,-2}, C{0,-3}. Určete obecnou rovnici přímky q, která je osou úhlu CAB trojúhelníku ABC.
(výsledek: x + y + 2 = 0)
Děkuju

↑ lucy.58:
To je na déle, a přes počítač pro mě náročné, takže jen naťuknu. Tady je důležité pracovat s jenotkovými vektory. Takže určíš souřadnice vektoru AC a pak souřadnice vydělíš jeho velikostí - tím získáš vektor o velikosti jedna. Podobně s vektorem AB. Tím zajistíš, že vektory tvoří kosočtverec a úhlopříčka pak dělí úhel na dvě stejné části. Pokud by jsi nezajistil stejnou velikost stran, pak by to byl kosodélník a úhlopříčka by nedělila úhel na dvě stejné části

↑ Phate:
Asi proto, že každý jsme zvyklí na něco jiného a můj postup nikomu nevnucuju a jsem rád, že na to reaguje více lidí a můžu se taky něco nového naučit:-). Navíc na papíře to zas tak složité není:-)

↑ Phate:
Ještě mám takovou poznámku. Jsi si jistý, že jsi získal osu úhlu a ne jen osu úsečky BC??? Osa úhlu a osa úsečky se shoduje jen když by BC byla základna rovnoramenného trojúhelníku, jinak ne!!!