Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím fanoušky matematiky!
Zadání:
Počet karet: 52 ((A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K) x 4 různé barvy)
Startovní karty: 2
Pravděpodobnost, že konkrétní hráč dostane na ruku libovolné 2 startovní karty minimálně desítku a vyšší je přibližně 14,3%
Jaká je pravděpodobnost, že tyto karty dostane alespoň jeden hráč u stolu (celkem 9 lidí)??
Mockrát děkuji za odpověď

↑ Alex07CZ:
Zkusím, když tak někdo opraví.
Šel bych na to přes doplněk, protože slovo aspoň znamená, jeden, nebo dva, nebo tři atd. Takže určím pravděpodobnost, že žádný, ccž je 0,857na9 a výsledek tedy 1-(0,857na9)
↑ marnes:
díky za reakci :)
zkusíme si to zjednodušit...házíme kostkou...že padne 5 a vyšší je pravděpodobnost 33%....když hodím 4 kostky najednou, jaká je pravděpodobnost, že mi alespoň na jedný padne 5 nebo 6? to je stejný, jako bych házel jednou kostkou 4x, že jo?
↑ Alex07CZ: Ano, je to tak. A je doufám jasné, že v tom případě výsledná pravděpodobnost není 4 * 33%, že? :-)
EDIT: Jde o tzv. nezávislé jevy. Pak je celkem jedno, jestli hážeme kostkama naráz nebo nezávisle po sobě.
↑ musixx: a jak se prosím ten výsledek teda spočítá? u toho pokeru by to bylo asi na dlouho co? ale jestli to jde nejak jednoduseji, nez jak je to rozepsany na matwebu, tak bych si s tim tu praci dal, ale porad nevim jak na to... :(
↑ Alex07CZ:
finta je v tom, že počítaš jaká je pravděpodobnost že nepadne ani na jedný kosce 5 nebo víc. To spočítat je jednoduchý a výsledek pak odečteš od jedný;-).... přesně jak bylo popisováno výše
↑ marnes:
Uz asi hodinu to tu vymyslim a stale to mazu a stale se pletu, tak tu shrnu nektere moje myslenky, treba nekoho trkne, jak to resit lepe, me prave napada pouze reseni bez doplnkoveho jevu. Pokud bychom pocitali pomoci doplnkoveho jevu, tak se dostaneme do problemu pri vycislovani pravdepodobnosti pro kazdeho hrace, protoze tu bychom meli pocitat jako jev, kdy si hrac vytahne nejvyse jednu kartu vetsi nez 9 a ta by se tedy prirozene pocitala doplnkovym jevem k jevu, ze si hrac vytahne 2 karty vetsi nez 9. Tu ovsem nastava ten problem. Jak zjistit, jestli si hrac vytahl 1 a nebo 0 karet vetsich nez 9? U prvniho hrace tato pravdepodobnost bude
, kde 20 jsou karty v balicku vetsi nez 9. Ovsem pri vypoctu pro druheho hrace nemame jak zjistit, jestli mame znovu pocitat s 20 kartami vetsimi nez 9 a nebo s 19, jmenovatel bude jendoduchy, tam bude misto 52 pouze 50 karet. Kvuli vyse zminenemu si myslim, ye na toto bude potreba pocitat jako soucet pravdepodobnosti pro prave 1 hrace s dvema kartami nad 9, prave 2 hraci, ...
Je mozne ze se pletu, urcite jsou tu vetsi borci na kombinatoriku nez ja.
Jnak kolegovi marnes se omlouvam, jestli se mu zdal muj predchozi prispevek moc utocny

↑ Phate:
Omluva přijata:-)))) Já jen že nemám rád odpovědi - máš to špatně a nic - to, že někdy vypočítám něco špatně, nebo je má úvaha špatná, kór v pravděpodobnosti, tak to už se mi povedlo vícekrát, ale dotyčný vždy přišel se svým řešením a patřičně mi to vysvětlil.
Teď zpět k příkladu. Neškodil by správný výsledek.
všem děkuju, že mi pomáháte :-) snad by Vám mohli pomoct úvahy a výpočty provedené zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Poker_probability_(Texas_hold_%27em)
ten odkaz je třeba zkopírovat celý, jinak se dostanete na trochu jinou stránku