Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravim mam tu problem s dvěma limitama 1) limita posloupnosti: lim n->nekonečna 2^n/n řešil jsem to Lopithalem ale to je prej spatne....2) limita fnc: lim x->0 tan2x/3x
moc děkuju předem za pomoc
u ty první mi vyšlo nekonečno u ty druhy mi vyšlo 1/6
Ad 1. Staci si uvedomit, ze plati nerovnost
Ze to neplati i pro n=1 nevadi, protoze pocitas limitu pro n rostouci do nekonecna. Na zaklade uvedene nerovnosti plati take
Dale lze pripsat znaky limit:
Uvedomis-li si, ze vyraz v leve limite je roven n, mas snadno limitu leve strany, totiz . Protoze limita na prave strane nerovnosti ma byt vetsi nebo rovna limite vlevo, musi byt nutne take
Ad 2. U druheho prikladu lze pouzit l'Hospitalovo pravidlo. To je ale snadne.
↑ emko02:
Nerovnost dava nerovnost pro prevracene hodnoty ve tvaru
Pro nasobis kladnym cislem n a mas
Leva strana je rovna 1/n, coz se v limite blizi nule. To spolecne s faktem, ze prava strana je podle uvedene nerovnosti pro prislusna prirozena cisla n mensi nez leva strana, ale zaroven vzdy kladna, dava vysledek
Nevim tedy, odkud mas tvrzeni, ze limita by se rovnala jedne.
↑ Olin:
Zdravim :-)
tady byla debata o pouziti l´Hospitala pro posloupnost http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=375
Hezke cteni :-)
↑ jelena:
Presne na toto jsem si vzpomnel, kdyz jsem resil tuto ulohu. Snazil jsem se volit prostredky co nejelementarnejsi. To byl duvod. Dokazat l'Hospitalovo pravidlo podrobne zase az takopva elementarni vec neni a to nehovorim ani o Stolzove vete.
Fuj, dokazovat Stolzovu větu... ale koneckonců to zas taková divočina jako u L'Hospitala nebyla :-)
Já osobně bych to asi dělal limitním podílovým kritériem. (analogie u řad je to D'Alembertovo - nevím, jak u posloupností..)
↑ jelena: Jo, to vypadá zajímavě. Samozřejmě, že zrovna tato limita patří do kategorie "podívám se a vidím", jen mě tady docela zaujal fakt, že zatímco zápis
by nás nijak nevyděsil a bez dalších diskusí bychom "l'Hospitalovali", zápis
nás nutí k použití jiných aparátů… A to je rozdíl pouze v písmenku :-)
↑ Olin:
Tvuj zapis v prispevku, na ktery reaguji, je az na pismenko stejny. Jenze ohledne puvodniho zadani je rozdil jeste v tom, ze se tam hovori o limite posloupnosti. I ta prvni limita, kterou uvadis (tedy ta s x) muze znacit limitu posloupnosti. Pokud se vyskytne totiz priklad na limitu, je jiste zpotrebi primarne sdelit, zda se jedna o limitu funkce nebo limitu posloupnosti.
Protoze definice funkce a posloupnosti je jina, musi se ruznit take pouzity aparat. V nekterych pripadech lze po jistych uvahach ale pouzit pro vypocet limity funkce l'Hospitalovo pravidlo.
Stránky: 1