Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ bis25:
Niekde si to naštuduj - sú to základné veci z analytickej geometrie.
Napríklad Odkaz.
Pozri napríklad Odkaz, úloha 8.
To sú tie adresy ... niekto sa asi baví...
http://maths.cz/clanky/analyticka-geometrie-uvod.html
http://www.priklady.eu/sk/Riesene-prikl … iamka.alej
↑ ((:-)):
Mám daný trojúhelník ABC a znám body A,B a C. Za úkol mám udělat parametrickou rovnici V_c.
Poté mám trojúhelník XYZ a znám body X,Y a Z. Za úkol mám udělat obecnou rovnici V_x.
Jelikož v obou dvou případech znám jeden koncový bod, potřebuji zjistit tedy ten druhý, což je průsečík a poté rovnici. A to je to, co právě nevím jak.
↑ bis25:
Pre parametrické vyjadrenie si treba
1 urobiť smerový vektor priamky AB,
2. zistiť k nemu normálový
3.a zapísať parametricky rovnicu priamky s určujúcim bodom C a smerovým vektorom normálovým k vektoru AB.
Pre všeobecný tvar rovnice priamky:
Smerový vektor priamky AB je normálový vektor k priamke, na ktorej leží hľadaná výška.
Súradnice (a;b) normálového vektora priamky priamo vystupujú vo všeobecnej rovnici priamky, ktorá má rovnicu
ax + by + c = 0.
Pretože na tejto priamke leží bod C (priamka ním prechádza), jeho súradnice sa dosadia do uvedenej všeobecnej rovnice priamky a vyráta sa číslo c.
Vzniknutá rovnica priamky je rovnica tej priamky, na ktorej leží výška na stranu c vedená z bodu C.
Zdravím, nalezeno při úklidu. Zřejmě jen nedorozumění v této vetě:
biz25 napsal(a):
Šlo by taky to, že vypočítám stranu kolmou na výšku, dosadím do obecné rce s bodem C, tím vypočítám neznámou a poté už jenom doplním do obecné rce?
Strana kolmá na výšku je strana AB. Pokud vypočteš vektor AB, potom máš vektor kolmý výšce, pro obecnou rovnici vyšky je to vektor normálový. Když ho dosadiš do obecné rovnice přímky procházející bodem C, budeš mít obecnou rovnici výšky v_c.
Pokud z vektoru AB přehozením souřadnic a přemenou jednoho znaménka uděláš vektor k nemu kolmý, vytvořiš tak směrový vektor pro parametrickou rovnici přímky procházející bodem C a bude to parametrická rovnice výšky v_c.
Ale to všechno již v tématu napsáno, děkuji.
biz25 napsal(a):
n_Vc = AB
ano, normálový vektor výšky je vektor AB, je lepší přidávat slovní popis nebo sdělení, proč je takový zápis přidán, jinak to není srozumitelné.