Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 10. 2011 14:36

Phate
Reputace:   99 

Limita

Dobry den, mam potiz s jednou limitou bez L`Hospitala, ve skole zatim delame bez lhospitala a pomoci nej nemam tuto limitu problem vyresit, ale bez nej je to trochu problem.
Zadani:
$\lim_{x \to \frac{\pi}{2}}{(\sin x)^{\tan x}}$
Muj postup:
Mame neurcitost tvaru $1^{\infty}$, jako pomucku nam ucitel napsal pouzit zname limity pro $e$, takze jsem se $\sin x$ snazil upravit do tvaru $y+\frac1y$, coz se mi take povedlo, vyslo mi, ze $y=\frac1{1- \sin x}$, po dosazeni do limity a upraveni exponentu mi vychazi, ze:
$\lim_{x \to \frac{\pi}{2}}{(\sin x)^{\tan x}}=\lim_{x \to \frac{\pi}{2}}{e^{\frac{\sin x - \sin^2 x}{cos x}}}$ a po zlhopitalovani celkem lehce vyjde, ze ten exponent se rovna nule, ale jak to udelat bez lhospitala? mel jsem postupovat jinak?
Diky.

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Phate)

#2 16. 10. 2011 15:12

vanok
Reputace:   742 

Re: Limita

Ahoj ↑ Phate:,

Neda sa vyuzit ze
$\lim_{x \to \frac{\pi}{2}}{(\sin x)}=1$  ?

Srdecne Vanok

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 16. 10. 2011 15:15

Phate

↑ vanok:
To je urcite pravda, ale nejak nevidim, na co zrovna narazis. V tom exponentu toho e-cka se kterym nemuzu bez lhospitala hnout je vyraz tvaru $\frac00$ kdyz dosadim za x $\frac{\pi}2$

#4 16. 10. 2011 15:51 — Editoval vanok (16. 10. 2011 15:52)

vanok

↑ Phate:

urcite to nie je $\frac00$

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 16. 10. 2011 16:03 — Editoval Phate (16. 10. 2011 16:03)

Phate

↑ vanok:
tak mam $\lim_{x \to \frac{\pi}{2}}\frac{\sin x - \sin^2 x}{\cos x}=\frac{1-1}{0}=\frac00$ nebo ne?

#6 16. 10. 2011 16:17 — Editoval vanok (17. 10. 2011 13:16)

vanok

↑ Phate:

Aha ty pozeras na upravene formy.

A ja na tu prvu

mocniny  okolo nuly   su co?

a tak na co si komplikovat zivot?

Vratim sa vecer, napis tu zatial co si urobil

PRIDAVOK O 23 00, 16/10/2011

Moja myslienka je  sa dat  najprv do okolia  nuly vdaka substitucii $h = \pi/2 -x$
Ta tvoja otazka sa premeni na $\lim_{x \to 0}{(\cos x)^{\frac 1{\tan x}}}$
Ak pouzijes tieto dve lahko dokazatelne limity
$\lim_{x \to 0} \frac{\cos x}{1-  \frac{x^2}{2}}=1$
$\lim_{x \to 0} \frac{{(1- \frac{x^2}2})^{\frac 1{tan(x)}}}{1-\frac x {2\tan(x)}}=$
lahko dojdes k vysledku

Srdecne Vanok

Srdecne Vanok

#7 16. 10. 2011 16:21

Phate

↑ vanok:
Promin, ale jsem z tech tvych rad fakt dost zmatenej, jaky mocniny jednicky? V exponentu nam vychazi nekonecno, kdyz x jde k pi/2, takze mame neurcitost $1^{\infty}$ nebo na co ted narazis?

#8 16. 10. 2011 20:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Phate:

Zdravím,

proč jste neuvažovali přepis na $e^{\rm{tg}x\cdot \ln (\sin x)}$? V tomto případě sice musím rozebrat pi/2 zleva a zprava, ale vychází mi v exponentě "nekonečno"*0 (což by mělo být 0).

Nevím, jestli jsem něco nepřehlédla (nebo zda něco nenabízí oblíbený autor s kolektivem - hledáno v MatWiki na klíčové slovo Rychlokurz).

#9 16. 10. 2011 20:30

Phate

↑ jelena:
hm tezko rici, v napovede jsme meli prevest to na tu e-ckovou limitu, toto taky nevypada zle.

Takze rikas, ze znaleckym okem z toho bez lhospitala vybruslit nejde?

#10 16. 10. 2011 20:33

jelena
Jelena

↑ Phate:

jak se vybrusluje okem? Touto cestou bych nemusela používat l´Hospital.

e-kova limita se rozumí "2. pozoruhodná"?

#11 16. 10. 2011 20:44

Phate

↑ jelena:
ano :)

#12 16. 10. 2011 20:57

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Dobrý večer přeji,

předem se omlouvám, nemám po ruce papír, takže neručím za správnost, beru to nějak po paměti.

Po úpravě na limitu s exp bych použil jednu z pozoruhodných limit (tu s logaritmem) a dostal se postupně až na tebou zmíněné (bez exp, ať to mám stručnější):

$\text{tg} x \cdot \(\sin x - 1\) = \frac{-\sin x (1-\sin x)}{\cos x}$

Všimni si dvou věcí:

1) K úpravě jsem se dostal bez nutnosti "odhadovat" funkci ve tvaru y + 1/y, ale za pomocí standardních postupů. To není výtka, jen to může občas pomoci, ve chvilkách nesnází.

2) Schválně jsem neroznásobil závorku v čitateli, protože teď již snad vidíš, jak se úloha dopočítá. Stačí rozšířit jmenovatelem a výsledek je na světě. Nezapomeň na to, že funkce * (funkce s limitou nula) nemusí být vždy nula, ale je třeba to trochu okomentovat (případně to upravíš jako (1/2) sin 2x a nemusíš řešit tuto poznámku).

Zdravím.

#13 16. 10. 2011 21:19 — Editoval Phate (16. 10. 2011 21:19)

Phate

↑ halogan:
Ahoj, mam par otazek:

...bych použil jednu z pozoruhodných limit (tu s logaritmem)...

myslis $x=e^{\ln x}$ nebo $\lim_{x \to 0}{\frac{ln x+1}{x}}=1$ nebo nejakou jinou?

Stačí rozšířit jmenovatelem a výsledek je na světě

Vysledek tak vyjde, ale je to evivalentni uprava, kdyz rozsirim vyrazem, kterej je v podstate nula?

#14 16. 10. 2011 21:31

halogan
Ondřej

↑ Phate:

Ahoj,

1) ad limita: myslím to druhé, to první ani není limita, jen přepis výrazu (který platí jen někdy, pozor na to).

2) ad rozšíření: "v podstatě" v matematice neplatí :-) My řešíme limitu na prstencovém okolí pí/2, a tam nikde cos x nulový není.

#15 16. 10. 2011 21:43

Phate

↑ halogan:
Asi uz je na me moc pozde, ale jak se uplatni $\lim_{x \to 0}{\frac{\ln x+1}{x}}=1$ v $\lim_{x \to \frac{\pi}{2}}{(\sin x)^{\tan x}}$ ?
Jinak zatim smele vstrebavam jen se roji otazky, diky moc za pomoc :)

#16 16. 10. 2011 21:48

halogan
Ondřej

Řešíme limitu (exp opět neuvádím, to se ošetří bokem):

$\lim_{x \to \frac{\pi}{2}} \text{tan}\,x \log \sin x = \lim_{x \to \frac{\pi}{2}} \text{tan}\,x \cdot \(\sin x - 1\) \cdot \frac{\log \sin x}{\sin x - 1}$,

kde ten zlomek na konci vyhodíme přes aritmetiku limit. Dále jej zpracujeme pomocí pozoruhodné limity + věty o limitě složené funkce.

---

Nevím, na jaké jsi škole, tak nevím jak výrazně mám zacházet do detailů, jak moc si mohu dovolit opomíjet věci a tak.

#17 16. 10. 2011 22:00

Phate

↑ halogan:
Studuju aplikovanou matematiku a chodil jsem dost dobry matematicky gympl, takze toho vstrebam celkem dost, jen limity na stredni u nas byly jen s jednou tou "pozoruhodnou" limitou a to $\lim_{x \to 0}\frac{\sin x}{x}$ a pak ta uprava $x=e^{\ln x}$ a vetsina uprav byly upravy z nedef. vyrazu na tvar $\frac00$ nebo $\frac{\infty}{\infty}$ a pak lhospitalovat dokud nepojdem hladem, takze tohle hledani tech pozoruhodnych limit ve vsem je pro me trochu nove.

#18 16. 10. 2011 22:03

halogan
Ondřej

↑ Phate:

O tvých znalostech pochybnosti nemám, přeci jen tvé odpovědi zde čtu. Šlo mi spíše o to, co je od vás vyžadováno a na co bych měl upozornit. Takovou limitu lze spočítat na půl řádku, ale taky na půl strany :-)

#19 16. 10. 2011 22:09

Phate

↑ halogan:
Spis mi jde o to, jestli v tom hledat donekonecna nejakou silenou upravu a nebo proste pouzit toho lhospitala, kterej to vyresi jednim krokem, ale to pouziti tech pozoruhodnych limit se mi velmi libi. Oznacim za vyresene a diky za reakce.

#20 16. 10. 2011 22:19

halogan
Ondřej

↑ Phate:

Promiň mi narušení vyřešeného tématu, jen musím něco dodat:

Ono to není tak snadné, nelze prostě na zlomek hodit L'Hospitala, usmát se a dopočítat to. I L'H má určité předpoklady, které nejen že jsou občas obtížné na kontrolu, ale často jsou i nesplněné.

Pokud si na tabulkové limity zvykneš, tak už ty úpravy uvidíš v hlavě, ono to je docela intuitivní. Uvedu příklad:

Máme ty limity, kde sinx/x, tgx/x, arctg/x, logx/(x-1), (1-cosx)/x^2 + jejich inverze, jdou všechno někde k jedničce/jedné polovině nebo tak něco. Můžeš si tedy říci, že limitně kolem nuly se sinx "chová" jako x, stejně tak se x^2/2 chová jako 1-cosx atp. V hlavě si tedy tyto výrazy začneš nahrazovat, a hned se to začne rýsovat.

Popsat to vše formálně beru jako samozřejmost.

Podobné hlavoúpravy pak jdou aplikovat třeba u řad.

#21 17. 10. 2011 13:06

jelena
Jelena

↑ vanok:

děkuji za přidaný postup :-) ještě je dobré sdělit, že je přidán.

↑ Ondřej:

děkuji :-) teď jsem zjistila, že je to Demidovič č. 523 (tedy jen pro vyvolené), ↑ můj postup: by skutečně byl na půlřadku (ale bez l´Hospital).

---------------------------------------
Ale s hledáním na MatWiki by se něco podniknout mělo - a umístit Rychlokurz na stránku VŠ (a když už budete u toho, tak UJČ má upravu adresy - také prosím opravit do slovníku), mně se ještě teď  třepe ruka po opravě příspěvku váženého Moderátora :-)

Děkuji a zdar přeji.

#22 17. 10. 2011 13:17

vanok

Ahoj ↑ jelena:,
Dakujem za upozornenie, pripisal som jasne do mojej zpravy kedy to bolo priadane
Srdecne Vanok

Srdecne Vanok

#23 17. 10. 2011 13:23

jelena
Jelena

↑ vanok:

:-) děkuji, zaznamenala jsem to (jsem místní uklizečka - o co zakopnu, na to upozorním).

Také hezký pozdrav.

Jelena

#24 17. 10. 2011 13:27

vanok

Ahoj Phate
Este mala otazka.
Pises

Phate napsal(a):

takze jsem se $\sin x$ snazil upravit do tvaru $y+\frac1y$, coz se mi take povedlo, vyslo mi, ze $y=\frac1{1- \sin x}$, .

Mozes to dokazat?
Dakujem

Srdecne vanok

Srdecne Vanok

Zápatí