Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, mam potiz s jednou limitou bez L`Hospitala, ve skole zatim delame bez lhospitala a pomoci nej nemam tuto limitu problem vyresit, ale bez nej je to trochu problem.
Zadani:
Muj postup:
Mame neurcitost tvaru , jako pomucku nam ucitel napsal pouzit zname limity pro
, takze jsem se
snazil upravit do tvaru
, coz se mi take povedlo, vyslo mi, ze
, po dosazeni do limity a upraveni exponentu mi vychazi, ze:
a po zlhopitalovani celkem lehce vyjde, ze ten exponent se rovna nule, ale jak to udelat bez lhospitala? mel jsem postupovat jinak?
Diky.
Ahoj ↑ Phate:,
Neda sa vyuzit ze ?
Srdecne Vanok
↑ Phate:
Aha ty pozeras na upravene formy.
A ja na tu prvu
mocniny okolo nuly su co?
a tak na co si komplikovat zivot?
Vratim sa vecer, napis tu zatial co si urobil
PRIDAVOK O 23 00, 16/10/2011
Moja myslienka je sa dat najprv do okolia nuly vdaka substitucii
Ta tvoja otazka sa premeni na
Ak pouzijes tieto dve lahko dokazatelne limity
lahko dojdes k vysledku
Srdecne Vanok
↑ Phate:
Zdravím,
proč jste neuvažovali přepis na ? V tomto případě sice musím rozebrat pi/2 zleva a zprava, ale vychází mi v exponentě "nekonečno"*0 (což by mělo být 0).
Nevím, jestli jsem něco nepřehlédla (nebo zda něco nenabízí oblíbený autor s kolektivem - hledáno v MatWiki na klíčové slovo Rychlokurz).
↑ Phate:
jak se vybrusluje okem? Touto cestou bych nemusela používat l´Hospital.
e-kova limita se rozumí "2. pozoruhodná"?
Dobrý večer přeji,
předem se omlouvám, nemám po ruce papír, takže neručím za správnost, beru to nějak po paměti.
Po úpravě na limitu s exp bych použil jednu z pozoruhodných limit (tu s logaritmem) a dostal se postupně až na tebou zmíněné (bez exp, ať to mám stručnější):
Všimni si dvou věcí:
1) K úpravě jsem se dostal bez nutnosti "odhadovat" funkci ve tvaru y + 1/y, ale za pomocí standardních postupů. To není výtka, jen to může občas pomoci, ve chvilkách nesnází.
2) Schválně jsem neroznásobil závorku v čitateli, protože teď již snad vidíš, jak se úloha dopočítá. Stačí rozšířit jmenovatelem a výsledek je na světě. Nezapomeň na to, že funkce * (funkce s limitou nula) nemusí být vždy nula, ale je třeba to trochu okomentovat (případně to upravíš jako (1/2) sin 2x a nemusíš řešit tuto poznámku).
Zdravím.
↑ halogan:
Ahoj, mam par otazek:
...bych použil jednu z pozoruhodných limit (tu s logaritmem)...
myslis nebo
nebo nejakou jinou?
Stačí rozšířit jmenovatelem a výsledek je na světě
Vysledek tak vyjde, ale je to evivalentni uprava, kdyz rozsirim vyrazem, kterej je v podstate nula?
↑ Phate:
Ahoj,
1) ad limita: myslím to druhé, to první ani není limita, jen přepis výrazu (který platí jen někdy, pozor na to).
2) ad rozšíření: "v podstatě" v matematice neplatí :-) My řešíme limitu na prstencovém okolí pí/2, a tam nikde cos x nulový není.
↑ halogan:
Asi uz je na me moc pozde, ale jak se uplatni v
?
Jinak zatim smele vstrebavam jen se roji otazky, diky moc za pomoc :)
Řešíme limitu (exp opět neuvádím, to se ošetří bokem):,
kde ten zlomek na konci vyhodíme přes aritmetiku limit. Dále jej zpracujeme pomocí pozoruhodné limity + věty o limitě složené funkce.
---
Nevím, na jaké jsi škole, tak nevím jak výrazně mám zacházet do detailů, jak moc si mohu dovolit opomíjet věci a tak.
↑ halogan:
Studuju aplikovanou matematiku a chodil jsem dost dobry matematicky gympl, takze toho vstrebam celkem dost, jen limity na stredni u nas byly jen s jednou tou "pozoruhodnou" limitou a to a pak ta uprava
a vetsina uprav byly upravy z nedef. vyrazu na tvar
nebo
a pak lhospitalovat dokud nepojdem hladem, takze tohle hledani tech pozoruhodnych limit ve vsem je pro me trochu nove.
↑ Phate:
O tvých znalostech pochybnosti nemám, přeci jen tvé odpovědi zde čtu. Šlo mi spíše o to, co je od vás vyžadováno a na co bych měl upozornit. Takovou limitu lze spočítat na půl řádku, ale taky na půl strany :-)
↑ halogan:
Spis mi jde o to, jestli v tom hledat donekonecna nejakou silenou upravu a nebo proste pouzit toho lhospitala, kterej to vyresi jednim krokem, ale to pouziti tech pozoruhodnych limit se mi velmi libi. Oznacim za vyresene a diky za reakce.
↑ Phate:
Promiň mi narušení vyřešeného tématu, jen musím něco dodat:
Ono to není tak snadné, nelze prostě na zlomek hodit L'Hospitala, usmát se a dopočítat to. I L'H má určité předpoklady, které nejen že jsou občas obtížné na kontrolu, ale často jsou i nesplněné.
Pokud si na tabulkové limity zvykneš, tak už ty úpravy uvidíš v hlavě, ono to je docela intuitivní. Uvedu příklad:
Máme ty limity, kde sinx/x, tgx/x, arctg/x, logx/(x-1), (1-cosx)/x^2 + jejich inverze, jdou všechno někde k jedničce/jedné polovině nebo tak něco. Můžeš si tedy říci, že limitně kolem nuly se sinx "chová" jako x, stejně tak se x^2/2 chová jako 1-cosx atp. V hlavě si tedy tyto výrazy začneš nahrazovat, a hned se to začne rýsovat.
Popsat to vše formálně beru jako samozřejmost.
Podobné hlavoúpravy pak jdou aplikovat třeba u řad.
↑ vanok:
děkuji za přidaný postup :-) ještě je dobré sdělit, že je přidán.
↑ Ondřej:
děkuji :-) teď jsem zjistila, že je to Demidovič č. 523 (tedy jen pro vyvolené), ↑ můj postup: by skutečně byl na půlřadku (ale bez l´Hospital).
---------------------------------------
Ale s hledáním na MatWiki by se něco podniknout mělo - a umístit Rychlokurz na stránku VŠ (a když už budete u toho, tak UJČ má upravu adresy - také prosím opravit do slovníku), mně se ještě teď třepe ruka po opravě příspěvku váženého Moderátora :-)
Děkuji a zdar přeji.
Ahoj ↑ jelena:,
Dakujem za upozornenie, pripisal som jasne do mojej zpravy kedy to bolo priadane
Srdecne Vanok
Ahoj Phate
Este mala otazka.
Pises
Phate napsal(a):
takze jsem se
snazil upravit do tvaru
, coz se mi take povedlo, vyslo mi, ze
, .
Mozes to dokazat?
Dakujem
Srdecne vanok