Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřebuji hnout s pár příklady z hydrodynamiky a nevím si rady, budu rád za jakoukoli pomoc. Samozřejmě jsem se snažil sám, ale nemůžu se vůbec hnout, nevím ani jak začít, chybí mi úvaha k tomu abych mohl počítat.
1. Dvě kapaliny o hustotách
q1=10^3
q2=1,8x10^3
jsou v rovnováze v v uzavřených válcových nádobách o průřezech
S1=0,5 m.m
S2=0,3 m.m ,
spojených trubicí S0=4x10^-4 . Nad hladinou kapalin je vzduch, který má v první nádobě tlak
p1=200000 Pa,
p2=1500000 .
Výška hladiny v první nádobě je h1=2. Ve spojovací trubici je volně pohyblivá zátka, zabraňující promíšení kapalin. Určete:
1. Tlakovou sílu, která působí na zátku zleva (to je ze strany od 1. nádoby).
2. Objem kapaliny ve druhé nádobě
2. V oleji (q1=920 kg/m.m.m) je zavěšena na vlákně ocelová krychle o hraně délky d=150 mm (q2=7700 kg/m.m.m). Vzdálenost horní podstavy od volné hladiny je h=100 mm. Atm. tlak je p1=0,1 MPa.
1. Urči síly, kterými tekutina působí na horní a dolní stěnu krychle.
2. Urči výslednici sil, kterými působí tekutina na svislou část povrchu krychle a výslednici všech sil, kterými působí tekutina na krychli.
3. Vyslovte Archimedův zákon a ověřte jeho platnost v uvažovaném případě.
4. Určete sílu, kterou působí krychle na vlákno
Díky
↑ Hnykda:
1.
1) síla = plocha * tlak
plocha = průřez zátky, tlak = tlak vzduchu + hydrostatický tlak. Všechno znáš nebo můžeš spočítat.
2) Protože jsou kapaliny v rovnováze, tlak na zátku zleva = tlak na zátku zprava
tlak vzduchu_1+hydrostatický tlak_1=tlak vzduchu_2+hydrostatický tlak_2
z toho vypočítáš výšku hladiny ve druhé nádobě -> objem
2.
1) síla = plocha * tlak (v tomto případě hydrostatický tlak - takže určíš hydr. tlak v hloubce horní podstavy a pak v hloubce dolní podstavy)
Nějak mi to tu nefunguje:
1.1) F=p.s=(p_h+p_1).S_0=(q.S.h.g+p_1).S_0=(2 . 1000 . 0,5 . 10 + 200000).0,0004=84 N ....... ale dle výsledku to má být 88 N
p_h .... hydrostatický tlak
p_1 .... tlak vzduchu v nádobě 1
S_0 .... průřez zátky
q ... hustota
1.2)
dostanu se úpravou do vztahu:
h_2=(p_01 + (q_1.h_1.S_1.g) - p_02)/(q_2.S_2.g)
a to mi po dosazení vyjde 11,1111 m, po vynásobení průměrem S_2 to vyjde 3,3 metru krychl., což je hloupost, neboť to má být 1,17 m.m.m
Jo, děkuju, to je ta chyba, spletl jsem si vzoreček se silou. Děkuju mnohokrát.
Ještě mám dotaz,
je pravda, že u tělesa ponořeného v kapalině je výslednice všech sil působící na těleso součet (vekt.) síly tíhové a síly vztlakové? Nebo se to takhle nedá říci?