Stránky: 1

↑ sami:
1)Exponent na -1 znamená, že vyměníš čitatele za jmenovatele
2)jmenovatel prvního zlomku uprav na jeden zlomek
3)dělení zlomkem je násobení zlomkem převráceným
4)v druhé závorce převeď na jeden zlomek
5)výraz v hranaté vynásob
6)výraz v hranaté vynásob výrazem posledním, ale pozor!!! převráceným, jelikož jde o dělení
7)udělej rozdíl

↑ sami:
Projel jsem to jen rychle a zdají se výpočty v pohodě. Nemá tam třeba být v hranaté závorce rozdíl? nebo něco jiného špatně opsaného. Nebo uveď zdroj, ať se podíváme, když budeme mít.
↑ marnes:
ne nemá býr rozdíl. Přesný zdroj není. Doučuji se matematiku a můj "učitel" mi to dal k výpočtu - prej musím začít u těžších příkladů. jenže už to počítám dva týdny a jsem z toho už špatná ! :(
Vytáhl to z jakési velké knihy s názvem přesným nevím, ale něco k maturitě a přijímacím zkouškám na VŠ v ní byla teorie, příklady a jejich postup - který jsem nedostala :-D
Jak byste řešili ten poslední krok?
↑ sami:
no tak, snad ta situace není tak zlá, abys použivala tak silný slovník. Ty jsi také měla překlep v zápisu :-) a na neshodu v závorce jsem upozorňovala již včera.
Pro příště - pokud od někoho dostaneš přepis do TeX, tak klepní na ten zápis, přenese do zprávy, potom si ho můžeš zkopírovat do nového tématu, případně upravit atd. (přepisování z obrázku velmi združuje). Děkuji.
↑ jelena:
není zlá situace? dva týdny jsem žila v domnění, že jeho zadání co mi dal je správné a podle něj jsem počítala ...a ted najdu na internetu .. správné zadání .... :(
zkusím to teď vypočítat .. tak snad ....
↑ sami:
nejdřív výpočteš celý vnitřek hranaté závorky, tedy nejdřív násobení zlomků a potom od b^2 odečteš výsledek násobení.
Úplně na závěr bude dělení.
↑ sami:
na čitatel použiješ užitečný vzorec 2.2. V pořádku? Děkuji.
↑ jelena:
aaaaaaaa úžasné, já jsem tele, takový základní vzoreček .-D
ale poslední problém, vyšlo mi to a-b a má to vyjít b-a ... nemůžu přeci jen tak výsledek vynásobit -1 ne , :-D, jenom aby mi to vyšlo :-D
↑ sami:
já to teď celé procházet nebudu, zkontroluj si - v zadání jmenovatele je (b-a), zda jsi při posledních úpravách nepřehodila b^3-a^3

↑ sami:
Tak opět závorky na jeden zlomek. Pozor druhý jmenovatel v první závorce rozložit nejde!! a pak opět násobení zlomkem převráceným a tam půjde vykrátit (ana2-bna2) s čitatelem druhého zlomku (a-b)(a+b)
↑ sami:
Založ si novú tému, nestrkaj prosím všetky príklady do jednej - dodržiavaj pravidlá fóra.
Vyrátaš červený zlomok, upravíš zložený zlomok s menovateľom
...
Vychádza to úplne normálne - nezabudni na podmienky.
Stránky: 1