Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
"Mě by třeba zajímalo, jak jste se sem na forum vůbec dostali :-)"(c)
Cíleně jsem hledal(a) nějaké Matematické fórum. | 30% - 82 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem studující). | 37% - 101 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem vyučující). | 1% - 4 | |||||
Potřeboval(a) jsem řešení problému z praxe. | 3% - 8 | |||||
Fórum mi bylo doporučeno. | 5% - 14 | |||||
Jiná cesta, případně doplním v tématu "O nás :-)". | 4% - 13 | |||||
V čtenářském deníku mi chybela kniha "Stařec a moře". | 1% - 5 | |||||
Hledal(a) jsem zdroj řešení projektů svých studentů. | 0% - 2 | |||||
Hledal(a) jsem kružítko. | 5% - 15 | |||||
Už si nepamatuji. | 8% - 22 | |||||
Počet hlasujících: 228 |
ttopi:
Manželské páry:
Petr(26) - Jana(21)
Pavel(27) - Ivana(22)
Ivan(30) - Alena(25)
Napsal jsem jen výsledek, protože je to moc rovnic a počítání.
Pokud budeš trvat na postupu rád ho sem napíši.
↑ ttopi:
Ještě k Emilovi:
Tak, jak to máš napsané Ty podle mne nelze.
Ty jednotlivé části, tím myslím 9/16 a 15/16, musíš integrovat vlastně do jediné rovnice, která bude vyjadřovat současný věk Ivana.
Já to pak dal do jedné rovnice, to samozřejmě :-) Ale stejně to nevychází :-)
Mám tu další, ta mě dost pobavila :-))
Rambo
Akce! Tma, bouřka, silný déš?. Podminovaná lávka přes širokou rozvodněnou řeku. Dvoučlené komadno prozatím uspělo. Oba politici držení v zajetí teroristy byli osvobozeni. Ještě je třeba se dostat na druhou stranu lávky, která exploduje za 17 minut. Víc času není. Lávka je ale moc úzká a bambus víc jak dva lidi najednou neunese. A pak, je hrozná tma a oni mají jenom jednu baterku (asi nízkorozpočtový film). Bez baterky se lávka prostě přejít nedá. To by byla sebevražda. Oba komandos jsou celkem ve formě: první přeběhne lávku za 1 minutu, druhý za 2 minuty. Politici jsou na tom, ale hůř: jeden přejde lávku za 5 a druhý za 10 minut. Přes lávku mohou jít jen dva najednou a ten rychlejší samozřejmě musí čekat na toho pomalejšího. Jak to stihnou? Nebo to nebude americkej happyend?
↑ ttopi:
1. Přejdou oba komandos celkem 2 minuty
2. Vrátí se ten 1 minutový celkem 3 minuty
3. Přejdou oba politici celkem 13 minut
4. Vrátí se 2 minutový celkem 15 minut
5. Přejdou oba komandos celkem 17 minut
Baterka přestane svitit a lávka vybuchne a všechny zabije, takže americkej happyend.
Poznámka: Případy 2. a 4. lze pochopitelně prohodit. Na výsledek to nebude mít vliv.
Relaxační příklady
Lahváče
Rodina kupovala vždy šest lahvových piv na dva dny, přičemž otec pokaždé vypil dvakrát více piva než děda a čtyřikrát více než maminka.
O dovolené přijel otcův bratr, který holdoval pivu stejně jako on. Jak dlouho trvala bratrova návštěva, když všichni dohromady vypili 33 lahví
piva a poté bratr odcestoval domů?
Drát
Drát délky 200 mm rozdělte na dvě části. Jednu potom ohneme do tvaru kruhu, druhou do tvaru čtverce.
Rozdělení drátu proveďte tak, aby součet obsahů obou vytvořených ploch byl co nejmenší.
K tomu drátu.
Tak jsem si udělal graf závislosti součtu obou obsahů na délkách x a (200-x) (x pro kruh a (200-x) pro čtverec)
Položím derivaci rovno 0 (nechce se mi to sem psát, kdyby někdo moc chtěl, tak to napíšu)
a vyjde mi řešení.
na kruh použiju 87,98cm a na čtverec 112,02 - v tom případě bude součet obsahů 1400,2478
kontrola zprava pro l 88 a 112 - pak by součet dělal 1400,2479
kontrola zleva pro l 87,9 a 112,1 - pak je součet obsahů 1400,2487
Vše je přibližné, ale myslím, že by to tak mělo být? :-))
Tak k lahváčím:
Z jednoho piva vypije:
otec - 4/7
děda - 2/7
maminka 1/7
Protože vypijí dohromady 3 piva denně pak:
Denně vypijí:
Otec - 3*4/7 = 12/7
děda 3*2/7 = 6/7
matka 3*1/7 = 3/7
bratr 12/7 (stejně jako otec)
Dohromady vypijí: 12/7 + 12/7 + 6/7 + 3/7 =33/7 piv
Bylo nakoupeno 33 piv tzn., že návštěva trvala: x dní
x = 33/(33/7) = 7
Návštěva bratra trvala tedy 7 dní.
Nesmíš zapomínat, že těch 6 piv na 2 dny si kupovali pouze otec, děda a maminka (s bratrem v nákupu nebylo počítáno)
↑ Cheop:
Jednoduše, v mendelu.
Jak vidíš, tak to třeba zřejmě bylo. Došlo tady totiž k nedorozumění. Věř, že jsem koketoval i s variantou, že po příjezdu bratra bylo asi piv koupeno víc, ale pak jsem si řekl: "Je řečeno 6 piv na 2 dny a tak by to mělo být" (třeba na víc nemají peníze, což by se nemělo změnit ani s příjezdem bratra).
↑ ttopi:
V zadání se píše
Jak dlouho trvala bratrova návštěva, když všichni dohromady vypili 33 lahví
piva a poté bratr odcestoval domů?
(o tom jak ta piva nakupovali ani slovo)
To byl ale museli vypít otec a bratr 4/11 a 4/11, děda 2/11 a matka 1/11, kdyby měli pít společně z těch 6 piv na 2 dny. Ty totiž počítáš do těch 6 piv jen otce, dědu a matku, pak k tomu jednoduše přičteš bratra, to ale znamená, že museli koupit víc než 6 piv a to je to, o čem mluvím.
Můj výpočet, že matka vypila 3 piva, děda 6 a otec s bratrem každej 12 je správná. Proto, uvažuji-li, že i po příjezdu bratra koupili jen 6 piv na 2 dny, pak 33 piv vydrží 11 dní.
Aby to bylo méně dní, museli by koupit víc než 6 piv na 2 dny a to je ten rozpor.
EDIT: Určitě pošli, budu moc rád.
↑ ttopi:
Něco ze stránky www.jreichl.com a pak ze stránky www.sweb.cz/zrubes/ něco z různých knížek.
Těch příkladů mám už dost.(myslím tedy vyřešených)
Pokud by jsi chtěl, tak Ti některé můžu poslat na Tvůj e-mail
↑ ttopi:
Já nevím jak do té zprávy, když použiji formulář tady odsud(když kliknu na e-mail pod ttopi) vložím soubor jako přílohu.
Nevím jak tu přílohu sem vložit. (příloha by obsahovala příklady ve Wordu)
Ahoj potřebovala bych se poradit.účet, který nabízí 3.25%, každý tři měsíce úročí vkad, který je na účtu, ale když to počítám tak mi to nevychází stejně. Uvedu příklad 19.3 vklad 150000 31.3 kreditní úrok 17.32Kč. Další měsíce různé vklady a výběry 30.6.08 to dělá 560000Kč a kreditní úrok z toho je420.63Kč. Pokud jsem to dobře pochopila, tak se ty procenta ještě dělí počtem dní, ale nějak mi to nevychází.