Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Na papír se mi dostala docela zajímavá úlohy, kde se opět ukázalo, jak jsem zapomněl průniky a sjednocení pravděpodobností... Proto bych poprosil o menší pomoc jak na to ..
Úloha :
Chceme si vybrat penize z bankomatu, pritom mame pouze platebni kartu, kterou jsme pred chvili ukradli turistovi v tramvaji. Jaka je pravdepodobnost, ze se karta nezablokuje, jestlize PIN vime zcela nahodne a k dispozici mame pouze tri pokusy?
Snad alespoň začátek se mi podařilo sestavit..
Počet možností toho PINu by měl být 10 000, pokud dobře počítám. Dále jsem zjistil že by měli nastat 3 situace - 1. že to trefim na první pokus což by bylo 1/ 10000
2- trefím na druhý pokus - 9999/10000 krát(?) 1/10000
3- trefím na 3 pokus - 9999/10000krát (?) 9998/10000 krát 1/10000
No a teď nevím zda to jsou závislé nebo nezávislé jevy a zda stačí pravděpodobnosti jen sečíst a nebo jít podle vzorečku P(A)+P(B)+P(c)-P( A prunik B a C)
Mnohokrát děkuji za nápady a řešení!!

1) Může nastat, že by se všechny tři jevy staly najednou?
(Nebo právě dva z nich. Máte ten vzorec trochu nekompletní.)
2) Když poprvé netrefíte, z kolika možností vybíráte napodruhé?
Kdyz se poprve netrefim vybiram z o jednu mensi moznosti- nebudu preci dávat ten chybny kod znovu..
A jinak 3 jevy podle mě nastat najednou nemohou- buď trefim na poprve nebo na podruhe a nebo na potretí.
Co se vzorecku tyce, tento vzorecek je na pravdepodobnost sjednoceni zavislých jevu. Je mnou upraven-takže nejspis blbe. Vzorecek je spravne - P(A) + P(B) - P(A prunik B). Ovšem jak vidíte jevy v uloze mam tri a potrebuji z nich jedno cislo-pravdepodobnost a proto do toho vzorecku potrebuju nejak dostat pravdepodobnost jevu C

elypsa napsal(a):
A jinak 3 jevy podle mě nastat najednou nemohou- buď trefim na poprve nebo na podruhe a nebo na potretí.
Přesně tak, proč by tedy jevy byly závislé? Když se stejně nemůžou stát najednou.
elypsa napsal(a):
Co se vzorecku tyce, tento vzorecek je na pravdepodobnost sjednoceni zavislých jevu. Je mnou upraven-takže nejspis blbe.
Sice ho potřebovat nebudem, je dobré vědět, jak je to pro více jak dva jevy. Sice je na to hezký vzorec, můžem si ho pro tři jevy odvodit z Vennových diagramů. Nakreslete si tři množiny a uvidíte tam, co odečíst a přičíst.
---
A druhý bod z mé první zprávy stále platí.
ÁÁ :) děkuji za vyjasnění závislý a nezávislý jev :)
Co se Vennových diagramů týče, to je pro mě španělská vesnice a něco takového slyším poprvé(4. ročník gymnazia)
K bodu 2. . Pokud poprvé netrefím tak buď na podruhé uhodnu (1/10000) a nebo opět neuhodnu a tam by to mělo být tak že pokud mám 10000 možností na PIN a 1 je správně a 1 jsem již použil-> měl bych být na P= 9998/10000 ? Snad se mi podařilo odpovědět na to, co jste potřeboval :)
Děkuji

↑ elypsa:
Ono to není vysvětlení. Dokonce ani nemluvím pravdu :-) Raději si dohledej definici, je tam toho trochu víc. Tady jde spíš o to, že nenastávají najednou, ne nějaká kauzalita mezi nimi. Více na internetech a/nebo v knihách.
Vennovy diagramy: takové ty ovály, jak se různě překrývají, neznáte? Třeba jen nevíte, že se tomu tak říká.
Ad bod 2: Ne, jde mi o to, že prst prvního neuhodnutí je 9999/10000, ale podruhé to je už jen 9998/9999, protože nezkouším znovu z 10 000. Pamatuji si, že ten jeden to nebyl a zkouším jiný. Nebo alespoň přepokládám, že zloděj je psychicky v pořádku :-)