Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Kinematika HB - rovnoměrně zrychlený pohyb. (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 20. 10. 2011 11:53

magelord
Zelenáč
Reputace:   

Kinematika HB - rovnoměrně zrychlený pohyb.

Ahoj,
mám takovýhle příklad.

Hmotný bod urazil dráhu 30m za dobu 10s, přičemž se jeho rychlost zvětšila oproti počáteční rychlosti pětkrát. Určete velikost zrychlení a počáteční rychlosti, jestliže se jedná o pohyb rovnoměrně zrychlený. Veličiny nejprve vyjádřete obecně, pak dosazujte.

Obecné vzorce pro výpočet okamžitého zrychlení a dráhy mi jsou známé, ale nevím jak do nich zakomponovat to 5x zrychlení.

• (téma jako vyřešené označil(a) magelord)

#2 20. 10. 2011 12:11

marnes

Re: Kinematika HB - rovnoměrně zrychlený pohyb.

↑ magelord:

Pracoval bych se vzorci  s=vot+1/2atna2
                                    v=vo+at                     kde v=5vo, takže by to měla být soustava 2 rovnic o 2 neznámých

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 23. 10. 2011 18:25

kika.ad
Zelenáč
Reputace:   

jo, přesně tak, je to soustava dvou rovnic o dvou neznámých:
První rovnice je jednoduchá, protože si dosadíme pouze čas do vzorce: a=(v-v0)/ t,
kde -a- je velikost zrychlení (jelikož se jedná o rovnoměrné zrychlení, -a- je konstantní) = rozdíl rychlostí / čas ...(=> t=10s)
Jelikož je počáteční rychlost  pětkrát menší a čas je 10 sekund, platí :   a=(5v0-v0)/10

Druhá rovnice:
V tomto případě dosadíme do vzorce  :  s=1/2*(v+v0)*t
, kde dráha je 30m, čas 10s a rychlost v je rovna 5v0,, proto platí:  30=1/2*6v0*10 (nechce se mi tu rozepisovat úprava rovnice)=>
vyjde : v0=1m*s^-1 (nebo 1m/s)

=>vrátíme se k první rovnici a dosadíme v0, proto: a=(5-1)/10 ,
a=2/5m*s^-2 (nebo 2/5 m/s^2), takže:

Velikost zrychlení je 2/5m*s^-2,  počáteční rychlost je 1m*s^-1 (konec!). :) (možná, mělo by to tak být, je ale dost pravděpodobné, že mám špatný výpočet, každopádně by měl být dobře alespoň postup:)))

#4 23. 10. 2011 19:32 — Editoval magelord (23. 10. 2011 19:33)

magelord
Zelenáč
Reputace:   

Jo díky moc a jestli jsem to spočítal dobře tak by ta počáteční rychlost opravdu měla být 1m/s a zrychlení 0,4m/s

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Kinematika HB - rovnoměrně zrychlený pohyb. (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí