Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám takovýhle příklad.
Hmotný bod urazil dráhu 30m za dobu 10s, přičemž se jeho rychlost zvětšila oproti počáteční rychlosti pětkrát. Určete velikost zrychlení a počáteční rychlosti, jestliže se jedná o pohyb rovnoměrně zrychlený. Veličiny nejprve vyjádřete obecně, pak dosazujte.
Obecné vzorce pro výpočet okamžitého zrychlení a dráhy mi jsou známé, ale nevím jak do nich zakomponovat to 5x zrychlení.

↑ magelord:
Pracoval bych se vzorci s=vot+1/2atna2
v=vo+at kde v=5vo, takže by to měla být soustava 2 rovnic o 2 neznámých
jo, přesně tak, je to soustava dvou rovnic o dvou neznámých:
První rovnice je jednoduchá, protože si dosadíme pouze čas do vzorce: a=(v-v0)/ t,
kde -a- je velikost zrychlení (jelikož se jedná o rovnoměrné zrychlení, -a- je konstantní) = rozdíl rychlostí / čas ...(=> t=10s)
Jelikož je počáteční rychlost pětkrát menší a čas je 10 sekund, platí : a=(5v0-v0)/10
Druhá rovnice:
V tomto případě dosadíme do vzorce : s=1/2*(v+v0)*t
, kde dráha je 30m, čas 10s a rychlost v je rovna 5v0,, proto platí: 30=1/2*6v0*10 (nechce se mi tu rozepisovat úprava rovnice)=>
vyjde : v0=1m*s^-1 (nebo 1m/s)
=>vrátíme se k první rovnici a dosadíme v0, proto: a=(5-1)/10 ,
a=2/5m*s^-2 (nebo 2/5 m/s^2), takže:
Velikost zrychlení je 2/5m*s^-2, počáteční rychlost je 1m*s^-1 (konec!). :) (možná, mělo by to tak být, je ale dost pravděpodobné, že mám špatný výpočet, každopádně by měl být dobře alespoň postup:)))
Stránky: 1