Prosím o radu jak na tenhle příklad. Vůbec tomu nerozumím...díky.
Ověřte, zda množina tvoří podprostor v prostoru Pol<=4. Pokud ano, nalezněte nějakou bázi daného podprostoru
a určete jeho dimenzi.
S = {P(x) ∈ Pol·4, P(x) = P(−x)}.

↑ lolly.sweet:
Ahoj,
čemu nerozumíš? (z toho, že napíšeš zadání, to není poznat)
1) Rozumíš tomu, co představuje množina S ("jaké" polynomy to jsou)?
2) Víš, co je to podprostor vektorového prostoru a co jeho báze?
3) Víš, jak ověřit, zda S je podprostorem Pol(4) (což je, předpokládám, množina (reálných?) polynomů stupně 4)?
Díky za odpovědi.
↑ OiBobik:
no když kouknu do skript tak to nejak chapu, ale pak to moc neumim použivat....ale v čem fakt si nevím rady je nalezení té báze (vím co to je, ale nwm jak to mám podle tohoto zadaní najít) a určení dimenze ,..,

↑ lolly.sweet:
Tak to sem zkus napsat (alespoň definice), třeba ti to pomůže si to trochu srovnat. ; ))
↑ OiBobik:
no jasný,,,,už trochu vím.... S - podprostor (je uzavřená na sčítání a číselné násobky)...no a ted tu bazi..je mi jasný že tam musí být x^4, protože mám polynom stupně 4...dimenze je potom podle toho kolik budu mit prvku v bázi...no ale jak zjistim tu bazi? hledam ctu a nic nikde nevidim...
↑ lolly.sweet:
klidně by báze mohla být (1, x, x^2, x^3, x^4)

↑ lolly.sweet:
Aha, pozor.
Jestli chápu správně, povedlo se ti ověřit, že S je podprostor. To je pravda.
Ale co je to ta množina Pol(4):
Pol(4) není množina polynomů stupně právě čtyři, protože to by nebyl vektorový prostor:
uvažme polynomy
pak ale
je polynom stupně 2, tedy množina polynomů stupně právě 4 není uzavřená na operace.
Množinou Pol(4) se tedy myslí množina polynomů stupně nejvýše 4, ta už tvoří vektorový prostor (dodefinujeme-li stupeň nulového polynomu nějakým hezkým číslem, třeba -1).
K hledání té báze: spíš by stálo za to se zamyslet, jaké funkce obsahuje množina S. Je třeba polynom
v S? a co
? a co
a co třeba nulový polynom (tj.
)?
↑ OiBobik:
ted nemam ani paru

nebo ještě jinak: využijeme toho, že bázi podprostoru můžeme vybrat z libovolné báze celého prostoru jako její podmnožinu. množina
je bází prostoru Pol(4). Které z jejích prvků náleží S?
↑ OiBobik:
no nevím,..,jak to mám zjistit?

↑ lolly.sweet:
z definice množiny S ; )) rozumíš tomuto zápisu? "S = {P(x) ∈ Pol·4, P(x) = P(−x)}"

↑ lolly.sweet:
No tak jednoduše ověříš, které z polynomů
splňují podmínku "P(x)=P(-x)" (pro každé x z R). ; ))

↑ lolly.sweet:
No, fajn - zapomnělas ještě 1, neboť konstantní funkce dává všem x stejnou hodnotu, tedy rovnost výše zřejmě platí.
Tedy tebou navrhovaná množina
bází toho podprostoru nebude, neboť ani všechny její vektory v podprostoru S neleží.
Co tedy bude ta báze a jaká bude potom dimenze podprostoru S?
↑ OiBobik:
no jen (1, x^2, x^4) ... a dimenze=3

↑ lolly.sweet:
Ano, to je správně.