Čo je grafom závislosti dráhy od času rovnomerného pohybu, rovnomerne zrýchleného pohybu a rovnomerne spomaleného pohybu vozidla?
Mame urobiť celkovy graf, no ja neviem ako, pretože vozidlo ide iba rovnomernym pohybom a neide zrychlene alebo spomalene.
http://www.infovek.sk/predmety/fyzika/zbierka/zb01.html
tu je odkaz na stranku v 1.2 posledna uloha.
↑ miso16211:
Aleveď aj zrýchlenie môže byť rovnomerné. Ak je to ten obrázok 1.2 tak prvé 2 sekundy rovnomerne zrýchľoval. zrýchlenie bolo 2.5 m/s Potom išiel rovnomerným pohybom - ani nezrýchľoval ani nepomaľoval a na konci rovnomerne spomaleným pohybom.

↑ miso16211:
0-2 zrychlený
2-6 rovnoměrný
6-10 zpomalený
nevim si dat rady najme s tym spomalenym koncom, nevem zostrojit graf,
viem ze y = 5.x - (a.x^2)/2 kde y= draha x = cas a je zrychlenie
dal som do geogebry zo zrychlenim 5/4 y=5*x-((5/4)*x*x)/2 a nevychadza a potom y=5*x-((-5/4)*x*x)/2 a nevem jak to ma vyzerat
zadal som tieto funkcie
kde y= draha x= cas
y=(2.5*x*x)/2 zrychleni
y=5*x iba rovnomerny
y=y=5*x-((-5/4)*x*x)/2 spomaleny

↑ miso16211:
Odkaz jsi si prošel?? Vždyť tam jsou krásné grafy, jak to vypadá

↑ miso16211:
Sorry, ja kreslit grafy neumím. Ale když najdeš graf zrychleného pohybu, což je pravá část paraboly od vrcholu dál( parabola má ramena nahoru), pak k tomu přidáš přímku, to je pohyb rovnoměrný a pak přidáš levou část paraboly po vrchol( tady jsou ale u paraboly ramena dolů ) tak máš výsledný graf
no a jak si to spravil zdenek, najme tu poslednu časť. Aka je to funkcia? a maš tam chybu za 4 sekundy prešiel o veľkosti 10 m a nie 15.
↑ miso16211:
graf je dobře, ta dráha je od počátku, ne jen za časový interval. od 6 s do 10 s ujel dráhu 35-25=10
zpomalení v poslední části určíš z 

dráha (od začátku) je
pro 
a proc to nemoze byt s=25+5*t+(5/8) * t*t
preco miesto času je t-6
+ este rovnomerny pohyb má byť y=5x-5?
↑ miso16211:
To
je tam kvůli posunutí grafu. Nemá to nic společného s fyzikou, to je matematika - posunování grafu funkce. Kdyby ve výrazu nebylo
, graf této části by začínal hned u osy
, ale to nechceme.
rovnoměrný pohyb:
pro