Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, prosím Vás, jak postupovat v této úloze?
Mám sestrojit rovnoramenný trojúhelník ABC, kde AB má být základna, Vc=6cm a Ta=4,5cm.
Těžnice vede ke středu strany, takže strana a by měla mít 9cm, narýsuji tedy stranu BC a k ní těžnici Ta, ale co dál?

↑ FrantisekHajek:
To, že těžnice ta je dlouhá 4,5 cm ještě neznamená, že strana a je 9 cm.
My víme, že vrchol C je od přímky AB vzdálen 6 cm. Pak víme vzdálenost ASa a zároveň i BSb je 4,5 cm, protože trojúhelník je rovnoramenný, proto ta = tb a těžiště je ve dvou třetinách těžnice. A také vc = tc - tudíž známe přesnou polohu těžiště.
Zvládneš už to dokončit sám?

Chápu všechno, ale nevím, jak to narýsovat. Respektive čím začít.

↑ FrantisekHajek:
1. přímka 
2.
; 
3. určit těžiště
(pomocí vlastností těžnic)
4. najíd pomocí kružnic a vlastností těžnic body
, 
5. trojúhelník je na světě :)

↑ janca361:
Díky, ale moc to nechápu. Když budu mít libovolnou přímku a s ní rovnoběžnou výšku, kde určím těžiště? A neměla by výška být na přímku spíše kolmá?

↑ FrantisekHajek:Jasně, mám tam chybu, je kolmá. Těžiště bude na výšce, body A a B pak budou na přímce p.
↑ FrantisekHajek:
Predstavíš si ten trojuholník doplnený na rovnobežník ABEH. V ňom uhlopriečka AE je tak dlhá ako dvojnásobok ťažnice.
Urobíš priamku.
Na nej bod A.
Rovnobežku s priamkou, 6 cm od priamky.
Kružnicu so stredom A a polomerom dve ťažnice, teda 9 cm.
V polovici je stred strany BC a 3 cm od A je na úsečke AE ťažisko hľadaného trojuholníka.
Podľa rady od Aquabellly je bod B krajným bodom rovnako dlhej ťažnice, preto urobíme kružnicu so stredom T a polomerom
, teda 3 cm.
Vznikne bod B.
Dokončenie je už zrejmé, treba preskúmať, či náhodou nie je viac riešení...

↑ ((:-)):
To je nějaký jiný postup? Tomu vůbec nerozumím.

Dobře díky, mám jen pár otázek. Bod A si zvolím libovolně? Nemá být místo bodu H bod C? A nevím, jak se pak k bodu C (H) dostanu. Tím, že udělám výšku, si asi moc nepomůžu.
↑ FrantisekHajek:
Bod A volíš ľubovoľne.
Áno, miesto H má byť C. :-)
Bod C urobíš ako spojnicu bodu
s bodom 
A - áno, mohol by si aj urobiť "výšku" zo s t r e d u strany AB.
Neviem, ako je to s prípadným druhým riešením, skúmať sa mi to nechce.

Díky. :) Mohla byste mi prosím pomoci ještě s jednou úlohou? Nebo musím založit nové téma?
Stránky: 1