Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Lidi mam problém absolutně nerozumim matice (rovnicim nerovnicim, funkcim a všem podobnym kde jsou písmena x,y,odmocniny atp....)
potřebuji vypočítat příklad se všemi postupy.
Děkuji moc za ochotu.
↑ strechyhorak: roznásob si závorky (umocni) sečti a odečti x (samozřejmě budou i ve druhých mocninách) a napiš kolik tedy vyšlo

↑ mikl3:
2(x+2)-2(4x+6)=(x+4)(2x-2) ????? :-)

↑ mikl3:
To nevim :-) Asi to nějak neumim :-) Snažim se pomoc přítelkyni aby měla úkol na zítra do školy :-) Jelikož je známkovanej a matika jí nejde :-( a mě taky ne :-O jelikož 3 roky podnikám v realizaci střech na klíč a tohle už počítat neumim :-(
↑ strechyhorak: je vaší přítelkyni 16 let? (vtip)
umocníme závorky dle vzorce
pude to? a pravou stranu roznásobte

můžeme vynásobit 
odtud plyne, že součin (jak jsem již psal ve vašem prvním tématu) je roven nule, je-li alespoň jeden jeho člen roven nule, takže

rovnice
a
zbývá vyřešit,
je formálně vyřešena, ale
ještě není upravena do tvaru
, až bude, tak výsledky těchto rovnic jsou řešeními rovnice ze zadání

↑ strechyhorak:
Takže výsledek je
x=0
5x + 16=0 ?
↑ strechyhorak:
Môžem sa opýtať - prečo sem nedáva tie úlohy príslušná slečna?
Nebolo by v jej záujme, aby sa to naučila?
My vám tu riešime známkované domáce úlohy, čo je mimochodom proti pravidlám fóra...
Osobne som sa naivne domnievala, že sa to chcete učiť...

↑ ((:-)):
Slečna nemá tolik času a kvůli zhoršený známce z matiky máma jí bere klávesnici tudíž nemůže na pc jen o víkend a to bývá se mnou :-( Jsem rád že jí vídám 3x týdně.....A to že mi rozepisujete jak to má bejt a jak jste k výsledku dospěly mi pomáhá protože se s toho někdy dá ten postup pochopit....A nevim pokud je to proti pravidlum fóra tak se omlouvám....ale když mýmu nejbližšímu človíčkovi teče do bot tak se budu snažit mu pomoc jakymkoliv způsobem....Mam tu ještě 15 příkladů a potřebuju je vyřešit :-( ikdybych tu měl sedět do 5 do rána....
↑ strechyhorak:
a já bych Vám s tím tak rád pomohl...
↑ ((:-)):
...můžu aspoň s půlkou?
(ta druhá už půjde sama, když se pochopí ta první, ne?)

↑ kolejo:
To by bylo fajn ;-)
↑ strechyhorak:
pracuje se na tom, ale hlavně Vy, pane, makejte makejte :)

↑ kolejo:
jj šéfe díky budu zakládat další témata a uploadovat obrázky s příkladama ;-)
↑ strechyhorak:
s radostí pomůžu, jsem tu pro Vás až do těch pěti...akorát doufám, že pomůžu a nebude to proti pravidlům
(dodatek: jsme lidi, ne? a snad všichni chápou Vaši situaci...)

↑ kolejo:
Díky moc, pokud chcete můžem to řešit přes soukromý zprávy nebo icq? -) nebo mailem....
↑ strechyhorak:
zvolil jsem tedy tu cestu...můžete asi tedy už nejspíš pravděpodobně označit za vyřešené...