Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer v spolok, dúfam, že sa tu nájde niekto kto mi bude vedieť pomôcť s týmto príkladom. Hľadal som aj na internete, ale nejak sa neviem dopátrať k nejakému vzorcu s ktorým by som vedel vypočítať zdanlivú tiaž. Mam príklad: lietadlo robí pohyb okolo kružnice (leží v zvislej rovine) . jej polomer je 200 metrov a hmotnosť pilota lietadla je 80kg, rýchlosť tohto lietadla je 360 km/h . Mám vypočítať zdanlivú tiaž pilota v najvyššom a najnižšom bode kružnice. Nie je to mojou lenivosťou ale fakt netuším ako na to. Len mám podozrenie, že to má dačo s preťažením to je tak všetko. diky moc za pomoc :)
↑ _iRonMan_: musíš určit jaké síly na pilota působí, bude to síla dostředivá, v jednom bodě ho bude "nadnášet", ale zase dole "tížit"
porovnej ty síly se sílou tíhovou, které je pilot vystaven "normálně"
↑ mikl3: diky ale bohužiaľ aj tak ma nejak nenapadá ako by som to mal riešiť, čo viem k dostredivej sile tak tam potrebujem uhlove zrýchlenie a iné veličiny, ktoré mne chýbajú. Jediné, čo viem teda spraviť je vyrátať normálnu tiažovú silu pilota (hmotnost krat gravitacne zrychlenie)...
↑ _iRonMan_: a úhlová rychlost je takový problém? známe poloměr kružnice a jeho rychlost, takže známe čas, za který opíše kružnici
↑ _iRonMan_: jaké síly působí? dostředivá "odstředivá" vůči pilotovi a tíhová vyznač směry
ja neviem ci som taky hlupak ale mne to naozaj stale nedochadza ... akoze vypocitam pomocou toho vzorca dostredivu silu. a dalej neviem jak z toho ale mam zistit zdanlivu tiaz v najvyssom a najnizsom bode. fakt sorry ze ta stale otravujem, ale ja som z toho uplne mimo..
↑ _iRonMan_: vyznač si sílu tíhovou a odstředivou, to je základ, směry těch sil (vektory), pak je složíš (sečteš odečteš...)
↑ _iRonMan_: můžeš mi říct, jaké síly jsi to počítal? a jaké hodnoty dosazoval, já třeba počítám g jako 10...
nakresli si kružnici, r je 200 metrů, vyznač si "hodiny" jen 12 a 6 hodin, ve 12 hodinách nahoře, jaké síly budou působit na pilota?
odstředivá a tíhová, tíhová směřuje do středu Země (tedy do 6 hodin) a odstředivá nahoru do vzduchu nad 12 hodin
pak tam je moment, kdy je pilot dole, tedy na 6 hodinách, zkus napsat, které síly na něj působí
raději jsem použil tento vztah, abychom se vyhnuli počítání úhlové rychlosti přímo
známá věc, za
budu dosazovat 10
v nejvyšším bodě bude na pilota působit (opačnými směry) síla tíhová a odstředivá, tedy výslednice je rozdíl těchto sil v absolutní hodnotě (pro případ, že by se odečítala menší - větší)
v nejnižším bude působit dolů
, a také dolů
, tedy výslednice součet
která síla bude větší? určitě ta "dole" a ono přetížení je podíl té síly vůči síle tíhové, ono G
↑ mikl3: no ja pocitam g ako 9.81 cize tiazova sila je 784.8 N a dostrediva sila je 3200 N. cize ked je pilot hore z dostredivej sily 3200 odpocitam 784.8 N a vyjde mi 2415.2 N a ked je pilot dole na kruznici, posobi nanho opat tiazova sila, ktora je 784.8 N a odstrediva sila ktora posobi tiez smelom nadol cize po scitani tychto dvoch sil je to 3984.8 N
↑ mikl3: ja som to pocital cez vzorec s ustovou rychlostou a tam som niekde asi spravil chybu, v tomto vzorci po premeneni rychlosti na metre za sekundu mi vyslo tiez 4000 N. cize ked bude pilot hore od 4000 N sa odcita tiazova sila 784.8 N cize vysledok bude 3215.2 N a dole budu obe sily posobit na dol cize zdanliva tiaz bude 4000 + 784.8 = 4784.8 N.
diky moc za pomoc a cas ktory ste mi obetovali, najskor som v tom bol dost poplateny, hlavne aj kvoli ustovej rychlosti, s ktorou som doteraz nemal co docinenia.
↑ _iRonMan_: ustovej se říká slovensky? jinak to je úhlová, já jen, že česky úsťová by bylo asi něco jiného, ale to je jedno
no vypočítali jsme sílu, nyní tyto síly vydělte
, abyste zjistil přetížení, za to pak napiště
a bude to několik G :D hotovo
ja som debil :D uhlova je uhlova, uz som bol z toho taky domotany ze som pisal ustovu :D v priklade mam vysledok uviest v kN cize myslim ze vysledok nemusim prevadzat do jednotky pretazenia G. a este raz fakt moc diky, muselo to byt so mnou tazke :D
↑ _iRonMan_: všechno se přežije (teda skoro všechno), jinak si dovolím (to ale neberte špatně) říct, že přetížení není asi fyzikální veličina, je to jen jakýsi poměr sil - bude vtip - který se líbí lidem, tedy i pilotům a jezdcům a kosmonautům, neboť je cool, když řekneme: tvle, to bylo skoro 9 G :D
takže výsledky jsou dva a to v kN, hotovo