Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Uploaded with ImageShack.us
Ahoj,
jak postupovat, když dostanu do limity takovýto tvar?
jmenovatel si samozřejmě upravit umím, díky za pomoc :)

Teď s tím bojuju, abych pravdu řekl ...
snažil jsem se to teda rozšířit ...
(a-b) * (a+b) jsem si chtěl přepsat jako (a-b)^2 ... teď se to chystám rozložit podle vzorce na a^2 -2ab + b^2 ...
Jen pro kontrolu postupuju dobře? Trochu mě tlačí čas, takže bych rád postupoval hned od začátku správně :)
ve jmenovateli budu mít pak prostě (x-3)*(x+3)* (a+b) že ano? :)
Díky, díky! :)

jo pardon, špatně jsem to napsal :)) už byla znát únava :o)
Udělal jsem si malou pauzu a pokračuju, jde mi o to, že dostanu pak
jde mi o to, že když dostanu a^2
stejně to budu muset pak rozložit podle vzorce (a+b)^2 a te odmocniny se nezbavím ..
dostanu pak pro x^2 + 2xodm13 + 13 ... ale odmocnina mi tam zůstane ..
Promiňte, že jsem to prvně blbě napsal ,jde mi o tohle ...
Edit:
A když se konečně dokopu k něčemu v čitateli ve jmenovatli dostanu další odmocniny, které budu muset znova umocnit? :rolleyes: :rolleyes:
Vůbec netuším ://
Díky za pomoc :)

↑ FlyingMonkey:
Ale jaké (a+b)^2?
Máte tam v čitateli
ne?

↑ halogan:
Já jsem fakt blbec, špatně jsem si to opsal ... A to nad tím dobrou hodinu dumám, ach jo ... Díky :) Teď už to snad vyřeším nějak :)

↑ ((:-)):
Skryl, protože stejná odpověď už tu byla výše od kolegy.
Zároveň jsem teď byl online a svou odpověď psal. Nejsem si vědom chyby z mé strany, proto nevím, proč to řešíme oba naráz.
Máme tu nějaké konvence co do kolaborace více řešících, tak jsem předpokládal, že jsou stále platné.
↑ halogan:
Áno - ale ja som ho upozorňovala na jeho chybu a Hanis iba postol vzťah a to z učiteľského hľadiska nie je to isté ...
Nakoniec si mu to "musel" napísať Ty, lebo môj post tam nezostal.
A pokiaľ dobre vidím, do témy si prišiel Ty a nie ja - ja som videla, že zadávateľ si mýli vzorce a Hanis na to nereaguje, tak som vstúpila.
Že Ty niečo píšeš práve sem, to som nemohla tušiť.

↑ ((:-)):
Téma je vyřešené, tak si dovolím reakci.
1) Kolega Hanis upozornil tazatele na chybu a vy jste jen rozepsala to isté ještě než tazatel odpověděl na Hanisovu připomínku. Nemůžete tedy tvrdit, že si tazatel nespojil Hanisovu poznámku se svým omylem (cituji z PM). To tu očividně neplatí.
2) Z učitelského hlediska to nie je to isté, ale to bych potom mohl vstoupit do libovolného tématu a začít tam psát svoje rady, které jsou trochu jiné než rady ostatních... Tak tu prostě nefungujeme. Viz bod 3.
3) Do témat vstupujeme pokud: a) původní řešitel není online a nevypadá to, že bude (dlouho od jeho poslední odpovědi) — tohoto využil kolega Hanis, nebo b) pokud je původní řešení špatné a já to napravuji, nebo c) nabízím úplně jiné řešení, které by mohlo též vést v cíli. Použitelné pokud tazatel ostatní rady nechápe.
(a-b) * (a+b) jsem si chtěl přepsat jako (a-b)^2 ... teď se to chystám rozložit podle vzorce na a^2 -2ab + b^2 ...
Dlhé roky učím. Bolo úplne jasné, že zadávateľ si pomýlil vzorce. Myslím, že bol presvedčený, že píše dobrý vzorec - ten Hanisov.
Žiaci ich niekedy nerozoznávajú, myslia si, že je to to isté...
Na to som reagovala - lenže to sa asi pochopiť nedá.
Ok - Moderátor je pán a samozrejme moderátor má vždy pravdu.
Ak náhodou môže byť všetko ináč, tak platí tvrdenie z predchádzajúcej vety.
Toto je zase jasné mne.

((:-)) napsal(a):
Dlhé roky učím. Bolo úplne jasné, že zadávateľ si pomýlil vzorce. Myslím, že bol presvedčený, že píše dobrý vzorec - ten Hanisov.
ad učení — nejsem zas tak pedagogický zelenáč, za jakého mne máte.
ad pomýlení — spletl si to, Hanis ho upozornil, zadavatel si to uvědomil a omluvil se, že si to popletl. Kolega Hanis to udělal naprosto správně.
Žiaci ich niekedy nerozoznávajú, myslia si, že je to to isté...
Já vím.
Na to som reagovala - lenže to sa asi pochopiť nedá.
Já to chápu.
Ok - Moderátor je pán a samozrejme moderátor má vždy pravdu.
Ak náhodou môže byť všetko ináč, tak platí tvrdenie z predchádzajúcej vety.
Toto je zase jasné mne.
To s tím nemá nic společného. Já se jen snažím, aby tu bylo uklizeno, odpovědi si neodporovaly/nepřekrývaly se obsahem. Vy jste mi v PM vyčetla něco, co není a nemůže být pravda (viz můj předchozí post). Beru vaše poznámky, že si žáci určité věci pletou, o to jsem se ale nikdy nehádal.
---
Naštěstí jsem ve střední škole zaskočil výjimečně, protože jde o mé oblíbené limity, dělat to ale asi nebudu, máte tu očividně trochu jiný systém, než na který jsem zvyklý z VŠ.
Řešili jsme vstupování do témat dost podrobně, takže jsem na to teď celkem háklivý a nebojte, neskrývám jen vaše příspěvky. Skrývám ty, které mi přijdou nadbytečné. Několikrát jsem to udělal i u těch svých.