Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, 
Uploaded with ImageShack.us
nevím si rady s tímhle příkladem, pomůže někdo? :) Jmenovatel jsem si rozložil podle vietových vzorců (x-3)*(x+1) ... ale s čitatelem si nevím, pokud vím, není to žádný vzorec. Takže tam určitě budu muset vytýkat, ale s tím mám trochu problémy, jak funguje přesně to vytýkání, když tam mám víc členů a nevytýkám ze všech? :))
Díky za pomoc!
EDIT: Pardon, prvně jsem uploadnul špatný obrázek :) ...

Hanisi, díky za odpověď, předešlý příklad jsem vypočítal :) Trochu jsem popletl zadání, mohl bys mi pomoct i s tímhle? ;)
Díky moc :o)

Mno to vím, ale nevím, jak přesně bych to použil na tenhle případ? Celkem by mě to zajímalo, jestli to jde elegantněji, otrocky tu počítám :D
prozatím google pomohl :)) a vyřešil jsem to takhle:
x^3 +x^2 +x +1 = 0
( x^3 +x^2 ) + ( x +1 ) = 0
( x^3 +x ) + ( x^2 +1 ) = 0
x*( x^2 +1 ) + +*( x^2 +1 ) = 0
( x +1 )*( x^2 +1 ) = 0
↑ FlyingMonkey:
Ešte upraviť menovateľ - jeden činiteľ bude asi (x+1) - môžeš ním menovateľ vydeliť, alebo doplniť do úplného štvorca...

No tobě po dosazení
vychází
, jsou to polynomy, lze je zapsat tedy
Pokud platí
, pro x=-1, pak tam musí být i člen (x-(-1))=(x+1).
Zkusíme tedy vydělit čitatele i jmenovatele tímto kořenovým činitelem, který nám vadí ;), tedy vynásobit 

Dana - Ano, to jsem už provedl :) Díky, díky :o)
Hanis - aha, rozumím ... Takže při těch těžších příkladech, mi to stačí vydělit tím, čím to nejde ve tvaru (x-(číslo pro které je jmenovatel 0))
a pak už můžu dosadit? :) To je celkem chytrý, díky moc! :))

Díky moc, vyšlo mi to i pomocí tohohle :) Mělo mě to napadnout dřív no .. :))
Takže jen pro sesumírování, jmenovatel i čitatel musí být polynomy a když tam dosadím nějaké číslo, oba musí vyjít 0 => pak můžu vydělit oba nebo aspoň jeden z nich, pokud některý jde zjednodušit vzorcem nebo tak :)
Díky ještě jednou, hodně jsi mi pomohl!
Budu rád, když se zdržíš, za chvíli se dostanu k absolutní hodnotě v limitách a to budu tápat :D
Díky moc ještě jednou :o) Určitě použiju donate, jestli tu něco takového je ;)

Samozřejmě, že je.
Doporučuju označit téma za vyřešené a pak si založit další, aby třeba nějaký moderátor neměl kecy...
Mne dneska ještě čeká dějepis a antická filosofie, nicméně někdo ti určitě poradí. :-)