Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ lajk:
V čitateli bude
Ak by sa zlomok dal zjednodušiť, tak iba niektorou z tých zátvoriek.
Úloha je v sekcii ZŠ, tam sa to neučí, ale oplatí sa skúsiť, či sa menovateľ nedá vydeliť niektorou z tých zátvoriek.
Okrem toho platí, že ak by sa dal, tak jedno z čísel +3 alebo -3 by urobilo z menovateľa 0...
↑ lajk: popíši ji tohle nám připomíná
že? právě toho se snažíme docílit, aby nám koeficienty seděly, protože
takže přičetli jsme
což můžeme
tímto krokem (ta závorka) jsme obsáhli (nahradili)
takže nám zbyde
tedy sečteme
upravíme zlomek na druhou mocninu
a opět vzorec
zkus dál sám
Okrem toho platí, že ak by sa dal, tak jedno z čísel +3 alebo -3 by urobilo z menovateľa 0...
tomuhle nerozumím (teda rozumím, ale v souvislosti s tímto příkladem), mohla bys mi to říct prosím? dík
↑ mikl3:
Keď je číslo riešením kvadratickej rovnice, dá sa tá kvadratická rovnica napísať ako súčin (x-to číslo)(x-...)=0.
V čitateli je .
Ak by sa dal menovateľ rozložiť ako krát niečo, musela by trojka byť riešením kvadratickej rovnice v menovateli...
A aj je:
Stačí teda deliť menovateľa výrazom (x-3) a dostaneme druhého činiteľa v rozklade...
↑ ((:-)): toto ovšem není kvadratická rovnice, v úvodním příspěvku se píše zjednodušte lom. výraz
ano, v čitateli je
ale
Ak by sa dal menovateľ rozložiť ako krát niečo, musela by trojka byť riešením kvadratickej rovnice v menovateli...
tohle ne, ale ta část s dělením je správná, jiný způsob
neber si to zle Dano, ano? já se jen snažím diskutovat
↑ mikl3:
Ja som len reagovala na Tvoju otázku, nehovorím, že doplnenie do úplného štvorca je zle...
Pretože vidím v čitateli zátvorku , skúsim, či trojka nevynuluje menovateľ. Vynuluje. To znamená, že menovateľ sa dá napísať ako (x-3) krát niečo.
To "niečo" zistím delením: , preto
... súčin koreňových činiteľov
↑ ((:-)): no, píšeš, že že menovateľ sa dá napísať ako (x-3) krát niečo.
a pak píšeš ano, to dá, ale proč jsi nedělila x+3 třeba? :D
podle mě "skúsim, či trojka nevynuluje menovateľ. Vynuluje" zde není na místě, já nevím, co je myšleno tím vynuluje? třeba to je něco s dělením...
↑ mikl3:
Učivo sa volá rozklad kvadratického trojčlena na súčin koreňových činiteľov.
Ak ste sa to ešte neučili, budete sa to učiť.
Aj na fóre je o tomto postupe veľa postov - a nielen pre kvadratické trojčleny, platí to aj všeobecnejšie...
Že číslo vynuluje výraz znamená, že po dosadení toho čísla sa hodnota výrazu rovná nule.
Vietove vzťahy pre korene využil nakoniec zadávateľ.
↑ ((:-)): Dano, myslíš si, že neznám pojmu rozklad na kořenové činitele, nevadí, předvedl jsem opak
číslo vynuluje výraz znamená, že po dosazení toho čísla se hodnota výrazu rovná nule, konečně to vím jistě, domníval jsem se, že je to tak, ale už jsem dnes jednou měl problémy pochopit jiný jazyk, než je můj mateřský, asi za mého dětství už nebyly slovenská pondělí, nebo pátky teď nevím
odpověděla jsi na otázky 2, vše je v pořádku, šlo mi jen o onen postup - vidím 3 je zřejmý kořen, vydělím...
Stránky: 1