Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam tu taky program, ktory ma vypisat najvacsie cislo zo zoznamu cisel. Ten zoznam bude ukonceny -1 a ta uz do zoznamu nepatri. A cislo bude aspon jedno.
Napisala som to nejak takto, ale niekde je chyba, nevie mi niekto poradit? Dakujem.
program NAJDI_MAX;
uses crt;
var
cislo1, cislo2, max:integer;
begin
clrscr;
readln (cislo1);
max:=cislo1;
while cislo2 <> -1 do
begin
readln (cislo2);
if cislo2 > max then
max:= cislo2
end;
writeln(max);
end.
A Nevie niekto o nejakej dobrej knihe programovania v Pascale pre zaciatocnikov? Alebo nieco take...
Vdaka

if cislo2 > max then
max: cislo2Toto máš špatně, mělo by to být takto:
if cislo2 > max then
max:=cislo2;EDIT: Pozdě
↑ janca361:
ano iste, to bol asi preklep, inak to tam mam ale este je tam nejaka chyba a neviem ju najst, nejaka logicka

↑ Saratoga:
Prosím, nemaž zadání.
Nevie niekto o nejakej dobrej knihe programovania v Pascale pre zaciatocnikov? Alebo nieco take...
Já mám Pascal pro zelenáče (Pavel Satrapa) (Obsah knihy)
↑ janca361:
Uz som tam dala to zadanie spat, nejak sa mi to pri tom upravovani poplietlo... :)

↑ Saratoga:
Ještě jsem v programu našla jednu chybu:
var: cislo1, cislo2, max:integer;
Za var nepatří dvojtečka:
var cislo1, cislo2, max:integer;
↑ janca361:
tak som to opravila, no skor neviem, ci uvazujem spravne o tom, co je ten zoznam, ten program, ktory som napisala, si vlastne pyta cisla postupne, ale mozno by to malo byt nejak inak.
Ked som ho spustila v Pascale, isiel v poriadku aj vypisalo najvacsie cislo, cize v zapise by nemala byt chyba, jedine, ze to zle chapem, totiz codex mi to neberie a netusim preco.

↑ Saratoga:
Taky mi to přišlo divné, když jsem začínala, ale asi by to mělo být takto.
Možná by to vyřešilo, kdyby si čísla četla do jedné proměnné.
program NAJDI_MAX;
uses crt;
var cislo, max:integer;
begin
clrscr;
readln (cislo);
max:=cislo;
while cislo <> -1 do
begin
readln (cislo2);
if cislo2 > max then
max:= cislo2