Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám na hřídeli elektromotoru oběžné kolo a potřeboval bych vypočítat jaká síla působí na patku motoru při rozběhu kola(natvrdo - bez regulace otaček apod.), tedy na konstrukci na které je celý agregát připevněn.
Nevítě někdo jak na to??
↑ mitch82:
Moje úvaha je následující.
Pokud známe úhlové zrychlení motoru resp. oběžného kola při rozběhu
a moment setrvačnosti
rotoru včetně oběžného kola, bude stator motoru působit na úchytnou konstrukci momentem síly
.
Stejným momentem bude působit úchytná konstrukce na své okolí, toto okolí na své další okolí atd. Rameno síly bude ovšem ve větší vzdálenosti větší, proto bude absolutní síla klesat se vzdáleností od osy rotace. Tato síla se navíc může ve větší vzdálenosti rozložit do větší plochy (popř. počtu úchytů). To už záleží na konkrétní konstrukci.
Předpoklady:
Nepružné uchycení pevně spojené se zemí.
Nevznikají další síly působením oběžného kola na jiné objekty.
...?
↑ medvidek:
díky je to dobrá úvaha!
zatím jsem to zkoušel počítat takhle:
- hmotnost kola = 300kg
- průměr kola = 1145mm
- počet otáček motoru = 960/min
1) moment setrvačnosti kola podle J = 0.5*m.R2 => 197 kg*m2
2) úhlové zrychlení = 2.13 s-2 (úhlová dráha dle otaček/min = 7680 rad)
3) na kolo působí síla momentem 420 Nm (mom.setrvačnosti * zrychlení)
4) výsledná působící síla = 733N ( F = M/R)
Což se mi zdá dost málo...ten výpočet je asi blbost..??
↑ mitch82:
1)
Ve vzorci
je r poloměr, ne průměr.
2)
Výpočtu úhlového zrychlení moc nerozumím. Měl by tam někde figurovat čas zrychlování do max. otáček (nebo čas a počet potřebných otáček na zrychlení). Kde je ten čas? známe ho?
↑ medvidek:
mohu technický dotaz?? jak ses dopracoval ke vzorci Odkaz
↑ chalka16:
Já si ho pamatuju :-)
Je to vlastně druhý Newtonův zákon (F=m.a) ve tvaru pro rotační pohyb. Díky formální analogii vztahů pro rotační a přímočarý pohyb se to pamatuje snadno.
Všechny takovéto vztahy jsem se snažil přehledně vedle sebe sepsat zde, aby byla patrná formální podobnost. Stačí si vlastně jen pamatovat, co čím se nahrazuje:
m -> J
F -> M
p -> L
atd.
Stránky: 1