Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 06. 2008 19:38

Anonymous_
Zelenáč
Reputace:   

Magnetismus..

Ahoj, mam tu tento priklad, je pro me rozhodujici (rozhoduje mi o znamce na vizo) a ja bohuzel vubec netusim, jak ho vypocitat.. Na Magnetismus jsem dlouho chybel a bohuzel jsem se to diky velkemu navalu testu pred koncem roku - ktery je jeste ted, protoze v cca ve stredu se uzaviraji znamky - nestihl a asi ani nestihnu naucit - musim to mit do pondelka.. Opravdu ani nevim jak zacit.. Precetl jsem latku v ucebnici, vypocital si par prikladku, ale ty byly trivialni, narozdil od tohoto - pro mne nevypocitatelneho - prikladu.. Diky vsem, verim, ze mi nekdo resenim pomuze a diky tomu budu vedet i jak vypocitat dalsi radu prikladu, co tu mam, nebo mi nekdo alespon pomuze, abychom to spolu dali dohromady..

Ke zdroji jsou připojeny dva tenké rovnoběžné vodiče, které svírají s vodorovnou rovinou úhel 45o (stupnu), jsou kolmé na spojnici jejich průsečíků s vodorovnou rovinou a jejich vzájemná vzdálenost je 10 cm. Kolmo na tyto vodiče je položen volně pohyblivý vodič o hmotnosti 4 g. Vodiče jsou v homogenním magnetickém poli o magnetické indukci B (0, 0, B). Jakou velikost má magnetická indukce, je-li třeba k udržení příčného vodiče v klidu proud 3,9 A?

#2 13. 06. 2008 16:17 — Editoval Almion (13. 06. 2008 16:21)

Almion
Místo: Ústi nad Labem
Reputace:   

Re: Magnetismus..

Čau,
základem je si situaci představit a ideálně udělat náčrtek. Tady je boční pohled na celý problém:
http://matematika.havrlant.net/forum/upload/476-magnetismus.jpg
edit: Obrázek se nechce nacist, tak jsem ho hodil jinam.
A co na něm máme?
Jednak vodorovnou rovinou znazornenou cernou vodorovnou carou. Dale pak drat pripojeny na napeti znazorneny druhou cernou carou, ktera svira s vodorovnou rovinou uhel alfa. Druhy drat je z našeho pohledu zaním, tedy není vidět. Nakonec zde z viditelnych veci mame kolmo položený pohyblivý vodič znázorněný černým kolečkem. Kromě něj zde máme zelený vektor magnetické indukce B orientovaný ve směru osy Z.

A teď, co se nám děje? Drát je hmotný, tudíž na něj jistě působí tíhová síla $F_G$ (červená), kterou jsme rozložili na složku rovnoběžnou s "nakloněnou rovinou" $F_1$ a část modré síly tlakové. Tyto dvě vzniklé síly by způsobily dvě věci:
1) drát se tiskne k podložce (oné nakloněné rovině, kterou v našem případě tvoří dvojice rovnoběžných drátů) - účinek modré $F_t$
2) drát se kutálí dolů - účinek červené $F_1$

Ovšem to není vše, v okamžiku, kdy na ony dva rovnoběžné vodiče položíme náš třetí vodič, vytvoříme smyčku a naším pohyblivým vodičem začne protékat proud. Jak známo, na vodiče s proudem působí v magnetickém poli magnetická síla, jejíž směr určíme Flemingovým pravidlem. Ona síla ze znázorněna jako zelená $F_m$, kterou si opět můžeme rozložit na sílu rovnoběžnou s nakloněnou rovinou ($F_2$) a část modré síly tlakové. Jediným účinkem (modré) síly tlakové je již zmíněný fakt, že těleso se "drží" povrchu oné roviny, zajímá nás tedy jen síla $F_2$. Pokud ta dovede vykompenzovat červenou $F_1$, těleso bude v klidu.

Tolik fyzikální rozbor. Teď stačí vyřešit onu nakloněnou rovinu, což už je vlastně mechanika a dosazením vzorečků pro síly, které zde vystupují, zjistíme i velikost mag. indukce B.

Jinak v nekterych pripadech uloha nema reseni, zkus se zamyslet i nad tím.
Pokud budeš mít ještě nejaké dotazy, zkus to prosím dnes, zítra tu už něbudu... (Ale a?, on Ti kdyžtak pomůže někdo jiný)

#3 13. 06. 2008 23:57

tomasmir
Zelenáč
Reputace:   

Zdravim, mam obdobny priklad a proto se pripojuji ke kolegovy s zadosti o vypocitani, nase uroven fyziky je zcela nedostacujici a nesaha ani k uplnym zakladu, coz nese za nasledek to, ze i z toho velmi pekne rozepsaneho postup nejsem moudry a zrejme by me velmi pomohl konkretni vypocet s vysledkem.
Vim, ze je to pro mnoho znalcu otrocina, ale kolegovi a zcasti i me jde o prospeni z fyziky a to by za vyjimku k dobremu skutku stat nekomu mohlo...
Moc Vas prosim o pomoc.

#4 14. 06. 2008 13:13

Anonymous_
Zelenáč
Reputace:   

Hej, lidi, to vazne nikdo nevi? Nebo, nechcete pomoci? ;'( .. Ja si stim vazne nevim rady..

#5 16. 07. 2008 20:33

Almion
Místo: Ústi nad Labem
Reputace:   

omlouvam se, onoho 13.6. jsem v odpolednich hodinach odjizdel na mesic pryc... predpokladam, ze ted uz je reseni neaktualni... nebo ne?

Zápatí