Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 10. 2011 14:06

simcilka
Reputace:   

metoda maximální věrohodnosti

Ahoj, mám vypočítat odhady parametrů pomocí metody max.věrohodnosti.
U_j je rozdeleni výše ztrát(škod) má LN(M_j,S_j) rozdelení a parametry mám definovány M_j=log(V_j*mi)-1/2S_j^2 a S^2_j=log(1+beta^2/(V_j*mi^2)), kde mi je ocekvanz skodny pomer, konstanta, V_j je pojistné v roce j, B je rozptyl ztrat, konstatna
vypocitala jsem zjednodusenou logverohodnosti fci a pak jsem chtela pomoci mathematiky vypocitat odhady parametrů M_j a S_j ale nejak mi to nejde dat do ty mathematiky. Muzete mi nekdo prosim pomoc?
V odkazu je zjednodusena logver. fce a to co jsem napsal do mathematiky.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-10/30708_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) simcilka)

#2 26. 10. 2011 14:58

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: metoda maximální věrohodnosti

používáš fci Root místo Solve

#3 26. 10. 2011 16:02

simcilka
Reputace:   

↑ Stýv:

to jsem vyzkoušela i jiný tomu podobný a ani jedno mi z toho nechodi, pise mi to že:Solve::nsmet: This system cannot be solved with the methods available to Solve. No a kdyz na to tuknu, tak mi to jen ukaze priklady Solve a to je cely, myslim ze to nezvlada proto, ze tam jsou samy pismenka, takze to z toho neumi dostat, protoze tyhle i jiny prikazy jsou pro cisla, ale nenasla jsem nic co by mi to vypocitalo:(

#4 26. 10. 2011 16:24

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

mno, možná si s tim mathematica prostě neporadí. vyzkoušelas tužku a papír?

#5 26. 10. 2011 16:49

simcilka
Reputace:   

↑ Stýv:

vyzkoušela ale mám to do bakalajdy a budu tam pak jeste neco dopocitavat, z tech parametru, takze bych to chtela mit dobre,.. Uz jsi mi radil asi pred pul rokem neco co se tykalo my bakalajdy,... Neobhajila jsem ji tak ji ted doupravuju a chtela bych uz v zime to obhajit

Zápatí