Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 10. 2011 17:13

Amelia
Zelenáč
Reputace:   

rovnoměrně zrychlený pohyb +síla

Těleso, které bylo na počátku v klidu, se začalo působením stálé síly  20N pohybovat rovnoměrně zrychleně a urazilo při tom za 10s  dráhu 25m  . Jaká je jeho hmotnost?

Předem se omlouvám za to, že sem nenapíšu ani návrh vlastního řešení, ale absolutně netuším, co s tím, při mých chabých pokusech to vyšlo 80kg, což je špatně. Studuju biologii a fyziku máme jen jako okrajový předmět, bohužel chtějí po nás i tohle :( tak budu ráda za každou pomoc. Děkuju.

#2 26. 10. 2011 17:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: rovnoměrně zrychlený pohyb +síla

↑ Amelia:

Zdravím,

biologie je daleko těžší, než fyzika. Napiš, prosím, alespoň náznak chabých pokusů - co bylo příčina a co následek jevu, který zkoumáš v úloze. Děkuji.

#3 26. 10. 2011 18:05

Amelia
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Jeleno, vím, že jsem tě minule nakrkla, že jsem tu zapomněla označit příspěvky jako vyřešené, ale myslím, že tohle forum je hlavně pro lidi, co fyziku a matiku neovládají, a pro ty, co jim z dobré vůle chtějí pomoct.
Ty jsi mě zatím jen kritizovala, ale nic moc neporadila. Tak se nezlob, že mi to nejde, a proto jsem zde. Papíry s neúspěšnými pokusy už jsem vyhodila a byly to fakt jen zoufalé pokusy.

Budu ráda, když se najde někdo, kdo mi opravdu poradí, co s tím dělat...

#4 26. 10. 2011 18:12

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Amelia:

děkuji, já se nezlobím. Z dobré vůle jsme s kolegyňkou Jančou vytvořily úvodní téma, ve kterém je hodně užitečných odkazů a také vyřešených úloh.

Také děkuji někomu, kdo opravdu poradí, co s tím máš dělat. Máš naprostou pravdu ohledně účelu fóra. Měj se pěkně a ať se vede.

#5 26. 10. 2011 18:14

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Amelia:
potřebuješ dva vzorce (ale ty musíš znát, pokud je neznáš, máš samozřejmě problém)
$F=ma$
$s=\frac12at^2$
z druhého vypočítáš $a$, dosadíš do prvního a vypočítáš $m$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#6 26. 10. 2011 18:31

pietro
Reputace:   187 

Ahoj, je to len vec transkripcie, ako pri kopirovani genetickej informacie a ostatne je chvalabohu uz matematika. Těleso(hmotnosti m), které bylo na počátku v klidu (v0=0), se začalo
působením stálé síly 20N (F=m*a, kde a=zrychlenie) pohybovat rovnoměrně
zrychleně a urazilo při tom za 10s dráhu 25m(s=v0*t+1/2 *a*t^2) . Jaká je jeho hmotnost?

Zápatí