Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,
mohl by mě někdo pomoc s tímto příkladem,prosím.Nemohu se dopočítat,jak jsem měl dojít k výsledku det.88
6 - 1 0 2
0 7 -4 0
1 0 1 4
5 -2 -1 -2
když provedu rozvoj podle druhého řádku, tak potom dostanu 88-14 což je 74 a determinant má vyjít 88..
Děkuji ..
Před rozvojem podle některého řádku (či sloupce) bych tu matici ještě upravil tak, abychom v některém řádku (sloupci) dostali co nejvíce nul.
Tak třeba:
6-ti násobek třetího řádku odečteme od prvního ,
5-ti násobek třetího řádku odečteme od čtvrtého
a už by bylo výhodné rozvést determinant podle prvního sloupce.
↑ Rumburak:
ale stejnak mě to nevychází když to udělám tak dostanu:
6 -1 0 2
0 7 -4 0
0 -1 6 -22
0 -2 -6 -22
když udělam det. podle první sloupce tak dostanu nějakou blbost..co stím ?
↑ AdamČer:
Mala poznamka:
Determinant je <<n linearna alternovana forma>>a to ti dovoluje vela operacii na riadkoch a kolonach matrice ( a aj to ze musis zmenit znamienko deterinantu ak zmenis dva riadky ci stlpce)
Pochopitelne Laplacova metoda ( o ktorej pises) dokonale funguje OVER SI TU TVOJE VYPOCTY
http://www.umat.feec.vutbr.cz/~novakm/d … x_male.php
a su dve moznosti, alebo mas ty pravdu alebo ....
Srdecne Vanok
↑ AdamČer:
Lituji, ale udělal jsi něco jiného.
Původní deteminant:
6 - 1 0 2
0 7 -4 0
1 0 1 4
5 -2 -1 -2
Když 6-ti násobek třetího řádku odečteme od prvního a 5-ti násobek třetího řádku odečteme od čtvrtého , dostaneme
0 -1 -6 -22
0 7 -4 0
1 0 1 4
0 -2 -6 -22
Tento determinant vyjde 88 .
↑ AdamČer: mimochodem nemas mit v druhym radku +4 ? jelikoz mas urcite stejny zadani z VUT, jako ja :-)