Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ pavelka.a:
Toto?
Myslím, že cez určitý integrál, ale treba ho dobre vymyslieť, aby Ti nevyšla 0...
↑ pavelka.a:
Osobne by som radšej rozdelila to pí pol na 9 častí, alebo teda pí na 18 častí (rovnakých).
Ručne neurobíš presný graf, to dokáže iba stroj.
Ale môžeš ukázať, že tomu rozumieš, respektíve že vieš, ako sa to robí, že poznáš pravidlá.
Hodnota posunu celého grafu je 0,174532925... doľava, na osi x.
Každý priesečník s osou x posunieš o 0,1745... doľava.
Každý vrchol presunieš o 0,1745... doľava.
Áno, môže sa to robiť pomocou rovnobežiek s osou x...
Všetko je na obrázkoch.
↑↑ ((:-)):
Na ose si na nesu posunutí o –pi/18 a od tohoto bodu začnu na nášet vypočítané hodnoty, jaká je hodnota od toho bodu A do bodu B ? je to ten průsečík x2= 1,55 ?
↑ pavelka.a:
Myslím, že súradnice sú z obrázkov, ktoré som Ti dala jasné.
Domnievam sa, že nikto vám nedal úlohu narysovať presný graf tej zadanej funkcie - to sa ručne asi ani veľmi nedá.
Myslím, že si mal robiť tie kroky, ktoré som napísala a hodnoty na osi x podrobne nevyčísľovať, proste posúvať (napríklad rovnobežkami a pomocou nanášania vzdialeností kružidlom) jednotlivé body už zostrojeného "predchádzajúceho" grafu....
x2 mně vychází, ale ten x1 ne na tom grafu, ve výpočtech mi vyšlo že je 0,2 a tedy jestli k tomu přištu ještě +0,17 tak jsme na 0,37 a mě teď právě zajímá proč mi vychází toto číslo když x1 je řůžově zobrazen na obrázku, buď to mam teda spočítané špatně a nebo neumím rýsovat :D
↑ pavelka.a:
Ja som tie priesečníky nerátala - len som pozerala ten začiatok (časť 1.)...
Ak si rátal priesečníky zo zadanej rovnice a ak si ich rátal dobre, tie sa už neposúvajú.
Písala som Ti, že možnosti robenia grafu sú dve:
1.
Rátaš priesečníky s osami zo zadanej rovnice, zisťuješ maximálne hodnoty, periódu a takéto všeličo, to potom priamo vynášaš do grafu.
Alebo
2.
To, čo som Ti napísala a zdokumentovala obrázkami.
Tieto spôsoby konštrukcie grafu sa nemôžu miešať.
Na konci ale by tie grafy mali vyzerať rovnako.
Robiť tento graf všelijakými priesečníkmi mi pripadá zbytočne pracné a zložité - a preto ja som sa takému niečomu ani nevenovala.
Myslím, že spájaš priesečník zistený zo zadanej rovnice s posunom modifikovaného grafu - ale to sú dve rôzne veci.
Priesečník nanášaš priamo, je to priamo súčasť výsledného grafu, už ho neposúvaš.
Posun sa používa pri tej postupnej konštrukcii z modifikovaných grafov...
Mal by si pozrieť, či sa Tebou vyrátané priesečníky s osou x zhodujú s tými na obrázkoch...
A mohla byste mi prosím tedy zkontrolovat ty průsečíky? To už bude poslední věc. Děkuji moc
1)
3/2cos a=4/5
15cos a =8
a=8/15, cosinus je kladný v 1 kvadrantu - čili cos na -1(8/15) = 1 rad což je pro představu na j.k. 57 stupňů +k2pi
dále je kladný ve čtvrtém kvadrantu -čili 2pi-1=5,2 +k2pi
2) 1+k2pi=3x+pi/6 3)5,2+k2p=3x+pi/6
0,47+k2pi=3x 4,6+k2pi=3x
0,15+k2/3pi=x 1,5+k2/3pi=x
↑ pavelka.a:
Približne to sedí - len brutal zaokrúhľuješ a tak vznikajú drobné rozdiely...
Na tomto obrázku je v oboch prípadoch v perióde dosadené za k číslo 1...