Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Jann:
1. Když převádíš složitější příklad , tzv. přes jednotku , převáděj si postupně , to znamená :
Mezi decimetrem krychlovým a milimetrem krychlovým jsou ještě centimetry krychlové . Tedy převedeš si nejprve decimetry krychlové na centimetry krychlové a potom ty centimetry krychlové na milimetry krychlové .
( Protože jde o jednotky krychlové , násobíš vždy číslo , na následující jednotku , tisícem . )
Při přechodu z větší jednotky na menší jednotku .
2. Pokud převádíš číslo z menší jednotky na větší jednotku , pak dělíš dané číslo na následující jednotku tisícem .
Je to jasnější ? :-)
První 2 výsledky máš správně, zbytek bohužel nikoliv.
Nejdůležitejší je si vždy uvědomit, o koli stupňů se převádí.
3.Příklad:
Převádíš z
- tedy o 2 stupně, takže o 6 míst doprava.
4.Příklad:
Opět převádíš o 2 stupně, tedy o 6 míst doprava, ale pozor!! Neznamená to, že za číslo jednoduše připíšeš 6 nul.
Ty máš převádět číslo
, to znamená, že nejdříve převedeš na
a pak na
.
5.Příklad:
Převádíš z menší na větší, takže se místa posouvají doleva.
máš převést na
, to znamená o 2 stupně doleva, takže o 6 míst doleva, takže je to
.
6.Příklad:
To samé, opět o 2 stupně doleva, jen se liší jednotky, ale pořád to bude o 6 míst doleva.
7.Příklad:
Totožný s 5.příkladem, opět si převedl pouze o 1 stupeň doleva, ale je třeba o 2 stupně.
8.Příklad:
Totožný s příklady 5 a 7. Opět to chce převod ještě o 1 stupeň doleva.
Kolegyně Ivana ti to jistě ještě doplní názornými obrázky :-)
V štvrtom príklade od ttopiho 5 cm^2 na dm^3 malo by? asi 5cm^3 a potom si to premenil správne.
Nepremyslíš si ešte príklad 0,1mm (cm)?:)
Ale inak myslím, že to už vieš toto je chyba čisto z nepozornosti boly tam aj ?ažšie príklady, ktoré si zvládol dobre.
↑ matoxy:Zdravím , ted jsem zrovna dopsala práci na téma "Jak svým hodnocením motivuji žáky" . Vidím , že ty to bravurně zvládáš . Nechceš jít taky na kantora ? Posílit naše , dnes už skoro ženské řady . Mužů je v této branži málo a jsou pro to hýčkáni a děti či žáci je také berou tak nějak lépěji . :-)
↑ ttopi:Zdravím :-) , chtěla bych jen zareagovat ke tvému zadání .
Já , když dávám do cvičení nějaký ten špek (cm čterečné na dm krychlové) , tak na to v záhlaví nějak upozorním . Například : Před počítáním si pozorně přečti zadání . Nebo tak nějak . Jinak je moc dobré , že se tak staráme o kolegu Janna . Určitě mu to pomůže , fandím mu . :-)
to Ivana: tiež zdravím. Za učiteľa by som neskôr rád išiel, ale myslím, že skôr na strednej ako na základnej. No to až po skončení vysokej školy. Dovtedy by som sa však rád podieľal na nejakom tom korešpondenčnom seminári. Ale najskôr by sa zišiel notebook.:)
Tiež som si všimol, že je nejak málo učiteľov na základnej a strednej aj u nás v škole, aj na základke to tak bolo.
↑ Ivana:
Ahojky :-)
Je pravda, že pokud bych upozornil na možný chyták, byl by žák připravenejší na to, že tam bude. Jenže o to mi právě jde, když na něj neupozorním, je třeba větší soustředěnosti a toho jsem chtěl dosáhnout.
Jistě uznáš, že kdybych napsal: "V zadání je 1 chyták", tak se to mine účinkem a nemusel bych ho tam vůbec dávat, protože bych na něj rovnou upozornil.
Vím, že to ode mě bylo zákeřné, ale i tímto je třeba si projít. Komu se tohle stane, automaticky by měl být od příště pozornější a toho jsem chtěl dosáhnout :-)
Všechny vás moc zdravím a děkuji, že máte semnou trpělivost. Počítat vydržím mám rád matiku i když mi moc nejde o to větší radost mám když to správně vyřeším 1200cm2 5cm2 , 0,105cm3 , 460cm2 , 5000000mm2 500mm2 5mm2 , 14,5dm2 , 1,45dm3 , 10000000mm3 , 29dm2 , 1200cm2 , 200l , 4000m2, 0,75m , 0,05m2 , 720000m2
↑ Jann: :-)
Posílám další příklady , tentokrát jsou to jenom příklady na objemové jednotky .
(poznámka cl... centilitr ; 1cl =0,01l a dl ... decilitr ; 1dl = 0,1l a hl ... hektolitr ; 1hl = 100l ) . Hodně zdaru :-)