Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj byl bych vám vděčný, kdyby jste někdo vyřešil tento příklad:

Všem úspěšným řešitelům děkuji.
jo a správný výsledek je: 
Nemas tam nejakou chybu v zadani?? nebot porad se nemohu dopocitat nejake hezke upravy, a pokud integruji zpet ot tveho vysledku, tak tvemu zadani se nedostanu.
Zkus to prekontrolovat. Netvrdim, ze nemohu udelat chybu, ale nezda se mi to :-(. Dekuji
Mno příklad je ze zadání domacích úloh (VUT-FAST Mgr. Šafařík Jan). Opsal jsem ho správně. Takže jediná možnost, že by pan Šafařík udělal někde chybu.
jelena napsal(a):
Tak uz to mam!!!, pujdu to prepsat do slusne podoby, staci tak nejak k veceru?

rozsiruji vyrazem 
to je konec prvni casti, nebot to psani nejak zlobi :-) poslu to, co mam, a budu pokracovat
A cast druha :-)

a tady v jmenovateli je vzorecek, ktery jsem porad nevidela je tam (a-b)(a+b,
kde a je
, b je 

a ta puvodne nehezka vec se po otevreni zavorek a po upravach se zacala tvarit celkem privetive:
To je prvni derivace zadane funkce, ted ji jeste jednou zderivujeme a mame druhjou derivaci:

Zaver: mame to, pan vyucujici. A z toho dve vychovne poznamky:
1. pan(i) vyucujici ma vzdy pravdu,
2. pokud nema, plati vychovna poznamka c.1
Moc ti děkuju a je určitě za co, když si nad tím příkladem strávila den.
borisTIGER napsal(a):
když si nad tím příkladem strávila den.
Kdeze, den travim s hadrou a vysavacem, jelikoz uklizim byt po rozsahlych opravach, to byl takovy chvilkovy relax (vsak to je videt na rozlozeni hodin. Ostatne o opravach bych mohla vypravet budoucimu stavbari (nebo uz jsi?), co?
K derivaci - mozna nekdo z kolegu bude mit i hezci napad, ale i tak, zdravim a doufam, ze to pomuze :-)
No stavař ještě rozhodně nejsem. Jsem ve stádiu stavařskýho batolete... Teprve se začínám rozkoukavát. :)) Jinak a? se ty rekonstrukce daří.