Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, potřeboval bych pomoci s příkladem.
Urči počet řešení (kořenů) rovnice:
↑ kajinek010:
A problém je s čím?
Menovatele do zátvoriek a prenásobiť spoločným menovateľom...
↑ kajinek010: proveď ekvivalentní úpravy, abys na straně levé měl 1 zlomek, nebo vynásob rovnici všemi jmenovateli a uvidí se jestli třeba ta rovnice půjde rozložit na součin

po roznásobení mi vyšlo toto a netuším jak dál.

ano špatnš sem to roznásobil a potom upravil do blbosti.. ale beztak v tomto stavu nvm jak dál.

čitatel sem roznásobil na:
a netuším jak to vykratit se jmenovatelem aby mi vysla normálni kvadratická rovnice.

už vidím chybu..
na konci jsme zapoměl na "X"
->toto by mělo být správně
ale přesto čitatel
?

jasný..Sem si to zbrkle psal na papír a přehližel sem čísla

akorát teď přesně si už nepamatuji postup jak se jmenovatel násobí (-1).
↑ kajinek010:
Prečo chceš menovateľa násobiť -1?
Ty máš zistiť, koľko riešení má r o v n i c a 
Zdravím.
Kolegové tady dobře radí, tak já jen dodám, zatím jesm si toho nevšiml, že až rovnici dořešíte, že platí, že 

ano,ale to musim upravit do kvadraticke rovnice ne a vypočítat kořeny ne? Nebo nechápu zadání?
↑ kajinek010:
Found Ti len hovorí niečo, čo sa mohlo povedať hneď na začiatku...
Máš zistiť počet koreňov tej rovnice.
Koľko má teda koreňov? (Riešení?)
Zlomok sa má rovnať 0. Ako vyzerá zlomok, ktorého hodnota je 0?

Mají s tím nulové body neco dočínění?
↑ kajinek010:
Zlomok sa rovná 0 vtedy, keď je jeho č i t a t e ľ 0, nech to zbytočne nekomplikujeme.
Áno, nulové body s tým majú niečo dočinenia...

takže řesení je to, co napsal FOUND?
↑ kajinek010:
Nie - found napísal čísla, ktoré nesmú byť riešením rovnice, ešte aj keby náhodou vyšli.
Tie jeho čísla by urobili 0, ale v m e n o v a t e l i, tam nula byť nesmie.
Čitateľ je hore, n a d zlomkovou čiarou, tam zase práve 0 potrebujeme, lebo "náš" zlomok má mať hodnotu 0.

Takzě rovnice ma 2 řešení?
↑ kajinek010:
Áno.
Pýtali sa Ťa iba na počet riešení, nemusel si celú rovnicu riešiť, ale tak aspoň si sa pocvičil...
Mohol si pred úpravou čitateľa na dve zátvorky vyrátať diskriminant kvadratickej rovnice
- alebo
z podoby čitateľa (dve rôzne zátvorky) sa už dalo povedať, že riešenia budú dve.
V každom prípade treba vedieť, že na to, aby zlomok mal hodnotu 0, musí byť jeho čitateľ 0 (výraz nad zlomkovou čiarou).
Ak v menovateli pri rovniciach vystupuje neznáma, dávajú sa aj podmienky, za ktorých sa rieši rovnica - menovateľ zlomku totiž nesmie byť 0. (Urobil to found).

Jaaaj. Já sem hlupák. Děkuju za vysvětlení a za znovuobjasnění.