Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Inspiroval jsem se Saturdayovým editorem LaTeXu a udělal něco podobného tady. Je to také založené na mathjaxu.
Dávám to sem zatím dočasně na dnešní večer, abyste si to mohli zkusit. Zítra ráno to stáhnu zase pryč, protože to je nedodělané. Proto prosím zkoušejte a pište připomínky. V neděli bych to nejspíš nějak dodělal.
Jen upozorňuji, že pokud vám něco nefunguje dobře, zkuste nejdřív aktualizovat cache.
Aha, už som to pochopila - to tlačídlo Zkopírovat treba stlačiť... :-) Brala som to, že mám skopírovať a vložiť... :-)
Slovenské znaky to nežerie, na to treba text... ale zobrazuje ich.
Myslím, že je to naozaj fajn - opäť o niečo vyšší komfort... :-)
Co mám v plánu (a nemusíte na to tedy upozorňovat):
– Při zakládání tématu se špatně zobrazuje „Mohlo by vám pomoci“.
– Zprovoznit skrývání editoru tak, jak to bylo dřív.
– Přidat další tlačítka (pište jaká byste uvítali).
– Upravit vzhled tlačítek – místo textu na tlačítku dát nějaké hezké obrázky (s tím mi můžete pomoct :-) ), něco udělat s dvoupixelovým okrajem tlačítka.
– Přidat nějaké upozornění, že je stejně nakonec potřeba použít náhled, protože se to chová malinko jinak než náš TeX.
– Nevím jak udělat, aby se vygeneroval náhled výrazu hned po načtení stránky. Poprosil bych proto o vaší pomoc. (Zkoušel jsem nastavit tagu body událost onload jako funkci UpdateMath, to nefungovalo. Pak jsem také zkusil přiřadit funkci UpdateMath do window.onload, to také nefungovalo.)
↑ Pavel Brožek:
Tlačidlo - možno by mohol byť \text, goniometrické funkcie, \log alebo \ln, medzery \, ...
a určite odmocnina
↑ Pavel Brožek:
Super nápad. ; ))
Mně by přišlo fajn mít mezi těmi tlačítky nějakou sadu logických spojek (i když s tou je problém, protože každý používá nějakou jinou : )) ) a příp. u těch řeckých klikyháků nějaký ten epsilonek. Co bych považoval taky za dost užitečné jsou přímo znaky , kdyby na to bylo místo.
Možná by bylo fajn taky přidat nějaké spec. závorky - co tak vídám (alespoň mám ten pocit) u nových členů často, je, že potřebují a píšou znaky <>.
Přibylo hodně tlačítek a změnil se jejich vzhled. Vážně se mi nechce dělat ke každému tlačítku obrázek, takže pokud někomu vadí vzhled, tak ať se mi ozve třeba na mail nebo PM a můžeme se domluvit, jaké obrázky má dodat a já je tam pak nahraju :-).
Myslím, že to není tak hrozné, tak to tu přes dnešek nechám, aspoň budete moct zkoušet :-).
Někdy není z obrázku úplně jasné, co tlačítko po zmáčknutí udělá – používejte kontextovou nápovědu, poctivě jsem ji všude vyplňoval! :-)
Zdravím,
po spoustě chvály, trocha kritiky.
Představ si:
Jsem uživatel, o Latexu nic moc nevím a chci napsat do dotazu matematický výraz. Dostanu se k tomuto nástroji a začnu něco psát.
Do pravého políčka napíšu "x" - paráda - v náhledu vidím
pokračuju v experimentování a budu chtít udělat kvadrát, i stisknu tlačítko "a^x" - a co se stane? - v náhledu se nestane nic, kód se zkopíruje do levého pole a to ještě v divném (pro neznalého uživatele) tvaru "null^{}"
Podle mě by se ten kód měl přidávat do pravého pole, a to nez toho "null", a až v okamžiku, kdy tam bude mít uživatel to, co chce komplet, tak si to sám příkazem "Zkopírovat do pole vlevo" přenese.
Jinak ale "Pěkná práce"
Zdeněk
↑ Pavel Brožek: Nu a proc to nevypsat uz pres PHP:
echo "[mathjax]$expr[/mathjax]",
aby to MathJax zobrazil?
ad onload: A opravdu se zavola UpdateMath? Tzn. nestane se, ze si MathJax do udalosti onload da vlastni callback? Co to zkusit jednoduse obejit tak, ze na konec stranky (napr. tesne pred </body>) dat <script>, ktery zavola UpdateMath se spravnymi parametry?
Zdravím,
↑ zdenek1:
díky za kritiku, ta je potřeba. Ale určitě jsi aktualizoval cache? Něco na ten způsob, co popisuješ, se mi stávalo, když jsem měl v paměti prohlížeče ještě starou verzi souboru s javascriptem. Ale radši jsem ten upravený soubor už přejmenoval, aby se všem načetl automaticky bez nutnosti aktualizovat cache. Můžeš to prosím zkusit znovu, jestli je už vše v pořádku? Díky.
↑ Saturday:
Díky, nechápu, proč mě nenapadlo to tam echem přímo vypsat.
↑ Pavel Brožek:
Teď je to úplně super.
Dobrá práce, chlapi :) konečně se budou dát zápisy, zvláště u "mladších ročníků" (jak je ve Vysoké škole nevím, jenom občas nahlídnu, když jdu kolem), jež jsou líní se cokoli učit dát přečíst :)
Jinak, ještě nápad: upravil bych tento text, v souladu se změnami posledních dní:
Write your message and submit
Pokud znáte TeX, můžete jej zde používat pomocí značek $výraz v TeXu$ (stručný přehled syntaxe TeXu)
Pokud neznáte TeX, zkuste alespoň dodržet konvenci pro matematické zápisy.
(je to ten nad boxem pro rychlou odpověď :) )
↑ frank_horrigan:
Text jsem pozměnil. Je trochu delší, ale nenapadá mě, jak ho zkrátit a zároveň zachovat všechny informace, které v něm jsou.
↑ Stýv:
Díky, gamu a lomítka jsem opravil. \underbrace má blbé tlačítko i ve firefoxu, pro vektor, čáru nad písmeno a underbrace by to určitě chtělo najít něco lepšího.
↑ Stýv:
Já bych používal také něco takového, problém je, že na to (pokud vím) neexistuje žádná html entita. Takže je nutné to řešit jinak a mě nenapadá jak (velmi otravný je požadavek, aby se to správně zobrazovalo pro různé styly fóra). Edit: Možná to vyřeším přímo mathjaxovým výrazem.
Nahradil jsem \overrightarrow za \vec.
„Mohlo by vám pomoci“ jsem přemístil nad editační okno zprávy. Tam to bude víc na očích a nebude to dělat problémy dohromady s LaTeXovým editorem.
Přidal jsem ještě nějaké symboly a změnil html entity (nezobrazovalo se mi to správně v různých prohlížečích). Snažil jsem se to nějak logicky seskupovat, snad se povedlo. Pokud nejsou ještě nějaké připomínky, tak už bych to v této podobě nechal.
Jé, to je příjemná změna po návratu z Říma a té příšerné cestě :)
Konečně mi někdo zodpověděl dotaz, jak psát různé vymožensti v TeXu (třeba ), složené závorky bez přepínání na EN klávesnici, ... :)
Jen bych dala odmocninu k mocninám, ale klidně to tak nechej, je to o zvyku ;)
A taky bych chtěla sluníčko a 20°C.
↑ janca361:
Odmocina je logicky zařazena u funkcí, tam asi není pochybnost, že by měla být jinde. je ale hlavně horní index. A protože se mocnina zapisuje stejně jako horní index, tak už jsem ji do funkcí nedával. To je logika, kterou jsem použil při tvoření tlačítek. :-)
Také bych chtěl. :-)
↑ Pavel Brožek:
Ok. Já už mlčím. Přemýšlela jsem o tom trochu jinak ;)
Do levého horního rohu s ním :)
fascinuje mě, jak mnozí uživatelé začli polovičatě používat ten editor, takže pořád narážím na zápisy typu
$an = 6n^{2} / n^{2}+2
funkce g(x)
g:y = \sqrt{x - b}
funkce h(x)
h:y = (x - a)^{}
funkce g(x)
g:y = \sqrt{x - b}
funkce h(x)
h:y = ^{x - a} (celá ta závorka je na druhou)
to je opravdu pro vysokoškoláky (!) tak těžký použít klikátko, podívat se, jak vypadá výsledek a pak ho kliknutím na tlačítko zkopírovat včetně dolarů?
↑ Stýv:
A ja špekulujem, kde sa berú tie čudné zápisy...
Problém je asi v tom, že ľudia, ktorí s tým nerobia, nemajú šancu podopĺňať všetko ako treba zvlášť u zložitejších zápisov, práve kvôli tým dolárom.
Ja som zvyknutá písať v "starom" TeXe, tak v ňom väčšinou píšem stále, ale niektoré veci, trebárs limity alebo vyššie odmocniny si nepamätám.
Väčšinou ich ale vkladám tak, že ich ručne skopírujem a vložím do už rozpracovaného textu, lebo keď všade idú so zápisom aj doláre (napríklad limita zlomku alebo odmocniny), tak sa priame kopírovanie nemusí vždy hodiť...
Myslím, že preštudovanie stručného prehľadu ... aj tak nikoho neminie.
Ale nemyslím, si, že by to mal byť pre vysokoškolákov problém, úplne Tvoj údiv chápem...