Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Úkol: Ukažte, že neexistuje žádný asymetrický graf G s 1 < |V(G)| <= 5
Moje řešení:
G=2: Graf s dvěma vrcholy a jednou hranou nemůže být asymetrický, protože existuje bijektivní zobrazení, které mi vrchol 1 zobrazí na vrchol 2 a vrchol 2 zobrazí na vrchol 1. Graf není asymetrický ani v případě, že nemá hranu (má pouze dva vrcholy).
Můžeme vynechávat případy, kdy vrchol není spojen hranou s žádným jiným vrcholem, a to proto, že aby byl graf asymetrický musí platit automorfismus grafu. Na vrchol bez hrany se tedy nemůže zobrazit žádný s vrchol, ze kterého vychází nějaká hrana, může se na něj zobrazit pouze vrchol, ze kterého nevychází žádná hrana, ale v tom případě už zase není tento graf asymetrický.
G=3: na trojúhelníku je příkladem grafu kružnice, kružnice nemůže být asymetrický graf, protože existuje bijektivní zobrazení, které nezmění množinu hran.
G=4: Lze nalézt kružnici. (Rozdělit graf na dva grafy s G=2 také nelze a nelze to proto, že pak bychom dostali graf, který asymetrický není)
G=5: Lze také nalézt kružnici.
Mohl by se mi prosím někdo podívat na mé řešení a upozornit na případné chyby? Děkuju
Je to definované takhle:
Automorfismus grafu G = (V, E) je každý isomorfismus G s G, t.j. bijekce f: V -> V taková, že {u,v} ∈ E právě když {f(u), f(v)} ∈ E. Graf se nazýva asymetrický (někdy též strnulý), je-li jeho jediný automorfismus identické zobrazení (každy vrchol se zobrazí sám na sebe).
http://mathworld.wolfram.com/IdentityGraph.html - tady jsou k tomu pěkné obrázky