Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám v poznámkách z přednášky následující příklad:
Vše co mám zaznamenané jako řešení příkladu je toto:
Mám tu jěště poznámku, že číslo 357 v druhé matici dostanu tak, že číslici 3 vynásobím 100 a číslici 5 vynásobím deseti a oba součiny přičtu k 7. Stejně tak pro zbylé řádky.
Nevěděl by prosím někdo, jak se takový příklad řeší?
↑ FailED:
V sešitě jsem našel větu, která říká, že se determinant při přičítání násobku jednoho sloupce k jinému nemění. Chápu tedy, že determinant obou matic je stejný.
Není mi však už jasné, jak od pohledu zjistím, že ten determinant je dělitelný 17. Můžeš mi to trošku přblížit?
edit: Zapomněl jsem dodat, že písmeno E v prvním příspěvku značí pravděpodobně jednotkovou matici.
↑ darkmagic:ak to značí jednotkovú maticu tak tá rovnosť neplatí
17 je preto deliteľný lebo z tretieho stĺpca vieš 17 vyňať
↑ FailED:
Ano, já nepochybuji o tom, že se ty determinanty rovnají. Rovnají se.
Když bych determinant počítal, tak chápu, že v každém tom součinu bude jedno číslo z prav. sloupce (357, 714, 476) a že tedy výsledný součet bude dělitelný 17. Já to ale počítat nechci, protože v zadání je, že to počítat nesmím.
Že každý sčítanec bude dělitelný 17 je vlastně hned vidět a ani det. nepočítám. Takže pokuď bude každý prvek jednoho libovolného sloupce (případně řádku) dělitelný číslem n, tak pak je det. také dělitelný n. Je to pravda?
Stránky: 1