Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Uploaded with ImageShack.us
Ještě jednou dobrý večer, teď jsem narazil na další problém...
Jde o to, že pokud se pokusím udělat rovnoběžku s některou z těchto dvou přímek, abych mohl počítat odchylku, dostanu se mimo jehlan...
Snažil jsem se ještě využít toho, že je rovnostranný ... ale nejsem si v tom úplně jistý, tak se radši ptám :))
Díky moc :o)

↑ FlyingMonkey:
Nemusíš zůstat v daném tělese :-) v tomto případě bys to ani jinak nespočítal, ale je to těžší na představivost.
Rovnostrannost využiješ jako druhý rozměr (většinou bývá zadána délka podstavy a výšky... v tomto případě máš zadáno AB = AV = BV = a)

Tak jsem si to myslel dobře no :))
Ale problém je, že když to dám mimo těleso (udělám si pod tím jakoby druhý jehlan), nevím, z jakého trojúhelnika si můžu tu odchylku spočítat?
nemám tam žádný úhel a to mě mate... Takže nevím fakt jak dál :) Tip prosím? Díky :o)

↑ FlyingMonkey:
Máš najít odchylku BV a CP. Posuň rovnoběžně BV do CW (B do C, V do W), tudíž BCVW je kosodélník.
Takže teď hledáš odchylku PCW, kde délky PC a CW najdeš lehko. Ale délka PW se hledá hůře - doporučuji hledat v trojúhelníku PVW :-)