Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Eva88:
Chodi.... ale resi globalni problemy :-)
Asi by se to dalo resit i pres inverzni matice, ale verim, ze se to podari i z nasobeni matic.
A*X*B budeme nasobit zleva a podle pravidel nasobeni matic musi pocet sloupcu matice A se rovnat poctu radku matice X, pocet sloupcu matice AX se ma rovnat poctu radku madice B. Dolnime to, co mame y matic A, B a dostaneme postupne>
[m x n] [n x ?] = [m x ?] (matice A*X je [2 x ?] ) pokracuji s nasobenim AX * B
[m x ?] [q x p] = [m x q] (odsud ? = 2, matice X je [2 x 2] )
Zadane nasobeni matic vypadalo takto: [2 x 2] [2 x 2] [2 x 2]
Nasobim matice A*X = vysledek nasobeni
(1a+0c), (1b+0d) a, b
(-2a+1c), (-2b+1d) (-2a+1c), (-2b+1d)
Nasobim vysledek nasobeni A*X s matici B
(1a+2b), (a*0 + b*(-1))
((-2a+1c)*1 + (-2b+1d)*2), ((-2a+1c)*0 +(-2b+1d)*(-1))
Vysledek nasobeni A*X*B (puvodni leva strana rovnice):
(a+2b), -b
(-2a+c + 2d), (2b-d)
Prava strana rovnice je soucet matic A + B:
2, 0
0 0
Zbyva vyresit soustavy rovnic, co vzniknou rovnosti jednotlivych prvku matic na stejnych pozicich:
a+2b=2
-b=0
-2a+c + 2d=0
2b-d=0
a=2, b=0, c=4, d=0
Nasobeni prosim prekontrolovat (bez zaruky :-) + zkouzka
Moc se omlouvam za upravu, pokud to nebude k rozlusteni, tak se budu snazit upravit do slusnejsi podoby :-)
Editace: upravila jsem kroky v nalezeni matice X - je to vice prehledne, ale na vysledek to vliv nema
↑ Eva88:↑ jelena:
jelena brala nasobeni porade, zleva doprava. Je to mozne ale provest tak, ze nejprve se vynasobi matice dve posledni, tj. lze spocist nejprve soucin X*B a teprve pote pocitat soucin A*(X*B), nebot plati asociativni zakon pro maticove nasobeni, tj. (ma-li smysl psat) plati A*(X*B)=(A*X)*B. Tady se totiz ohl vyskytnout u tazatelky dotaz, proc se to bere prave zleva doprava, pricemz navic neplati obecna komutativnost maticoveho nasobeni.
↑ musixx:
Mas chybu v TeXovem zapise. Celkem bych mohl vytknout dve veci:
(1) Druhe a ctvrte rovnitko neplati (prokontroluj) - matematicka chyba;
KONDROVA EDITACE: uz ne ;)
(2) Matice piseme tucne a vzprimene, tj.
- typograficka chyba.
Zdravím vás :-)
↑ musixx:
řekla jsem to na úvod svého příspěvku, že by to asi šlo i přes inverzní matice :-) - což potvrzuješ, děkuji :-)
↑ Marian:
také jsem prověřila, zda by z toho nevypadlo něco hezčího, pokud bych nasobila A*(X*B) - nebylo tomu tak, proto jsem nasobila zleva (noo, síce svůj východní původ nezapřu, ale není až natolik východní, abych (za jinak stejných podmínek a při absenci padných důvodů) nasobila (nebo psala) zprava :-).
Pokud by kolegyne položila dotaz, tak bych se snažila odpovědět, nebo? poznatek o neplatnosti komutativnosti nasobení matic patří k tomu trochu, co jsem z lineární algebry odnesla (děsný obor) - řešila jsem to pouze z důvodu, že ostatní řešili globální problémy :-)
Ale úpravu mám skvelou, že?
Mejte se hezky :-)
↑ Marian: Diky za pripominky a Kondrovi za opravu - vypadlo mi tam dvakrat B^{-1}. To o te typografii beru spis jako postouchnuti nez jako kritiku. Zda se, ze je to tu takova trosku uzavrena komunita, ale kdyz uz jsem tohle forum objevil pri hledani reseni jednoho problemu na netu, a kdyz mi navic i rychle pomohlo, tak jsem si rikal, ze tento "dluh" zde splatim a zapojim se. Vic hlav vic vi, o tom zadna...