Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Opět si nevím rady s pravděpodobností, tato látka je pro mě zakletá..
Hodíme pětkrát kostkou. Jaká je pravděpodobnost, že šestka padne právě dvakrát?
V knížce je výsledek 0,0161, což tohle takto nevyjde.. Tak nevím, zda mám někde chybu :/
EDIT: Tak jsem zjistil, že tam nemá být krát 5.. Ovšem nevím proč :)
Jelikož pokud mám příklad Hodíme 3x hrací kostkou, pravděpodobnost že padne práve jednou 6?
Tak to počítam
??
Ano, ale nechápu rozdíl mezi 2. a prvním příkladem. V jednom případě jsem násobil a v dalším ne. Úlohy jsou zadány totožně.. Případně petákova 170/6 a) , 171//18
Druhý příklad se řešil i http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=4479 a prostě se tu zázračně násobilo 3..
Tohleje příklad na binomický rozdělení (je na to jednoduchej vzoreček).
Ale to nevychází na vsýledek co je v knížce, ale to je divný...
V výsledkem co píše ↑ ((:-)): si dovoluju nesouhlasit, to by bylo, kdyby otázka byla, jaká je pst, že při prvních dvou hodech padne 6ka a pak už ne.
Ta desítka je tam jednak z toho vzorečku, ale dá se to jednoduše kombinatoricky vysvětlit: Házíme 5krát kostkou a potřebujeme, aby padla 6ka právě 2x. Ale jelikož je jedno, jestli padne při prvním a posledním hodu nebo při 3. a 4., tak existuje několik možností, jak to může padnout. A to je právě 5 nad 2, tzn kolik existuje dvojic na 5ti prvcích, čímž se vyberou dvě kostky, na kterých padne šestka.
↑ Jookyn:
Áno, máš pravdu a na výsledok v knižke to vychádza, aspoň v tom vydaní, čo mám ja (2008).
↑ elypsa:
Toto, čo si napísal, nie je pravda:
V knížce je výsledek 0,0161, což tohle takto nevyjde..
V knihe je výsledok 0,161 - je to 10-krát viac ako si napísal.
"Výsledok" treba vynásobiť číslom z dôvodu, ktorý uvádza Jookyn.
Tá 6 totiž naozaj môže padnúť na ľubovoľnej dvojici z 5 kociek, teda pravdepodobnosť sa 10-krát zväčší, lebo priaznivých prípadov je 10-krát viac...
11555, 15155, 15515, 15551, 51155, 51515, 51551, 55115, 55151, 55511
V Tebou spomínanej úlohe z fóra (c)) je pri násobení číslo 3, lebo dvojicu čísel z troch (bez poradia) môžeš vybrať , teda troma spôsobmi.
155, 515, 551