Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, všichni.
Dovolil bych si vás požádat o drobnou pomoc s úkolem z algebry. Jde o to, že potřebuji najít reálnou čtvercovou matici řádu 3, která se po umocnění na třetí rovná jednotkové matici, přičemž ta původní matice samozřejmě nesmí být jednotková. Stejně tak potřebuji najít matici řádu 4 (rovněž nejednotkovou), aby se po umocnění na třetí rovněž rovnala jednotkové matici.
Existují vůbec takové matice? Pokud ano, tak jaké?
Moc vám děkuji za ochotu a jakékoliv nápady a omlouvám se, že jsem takové tele a nemohu na to přijít sám.
Nerad bych nejak matl, protoze jsi nejsem 100% jisty, kdyztak me nekdo opravte.
Takze kdyz vis, ze ten posledni soucin A*A v A na treti musi byt jednotkova matice, tak jak si to umocneni na treti(A*A*A) muzes prepsat?
↑ Phate: Jako A*(A*A) a jelikoz (A*A) musí být jednotková matice, tak si to mohu napsat jako A*I (I značí jednotkovou matici) a musel bych tedy najít takovou matici A, která po vynásobení s jednotkovou maticí dá jednotkovou matici? Takže není možné najít takovou matici A, pokud není jednotková?

↑ Jozef3:
Určitě taková matice existuje (mám jednu jak pro případ 3x3, tak 4x4).
Tady těžko udat nějaký algoritmický postup (alespoň já teda nevím), no a když člověk neví, je dobré si zkusit nějaké ty nutné podmínky.
Co můžeme říci o determinantu matice, která je řešením (z věty o determinantu součinu matic)?
// mimochodem, hezký příklad. : )) chci se zeptat, ten úkol je do lineární algebry, nebo do "obecné" algebry?
Ahoj↑ Jozef3:
Pokracujem v ceste do ktorej ta nasmeroval ↑ Stýv:
a co aj podla mna je velmi dobra myslienka.
Akoze mam rad equivalencie :-) tak 
je equivalentne z
a este aj z 
Pretoze ide o realne riesenia tohto problemu take ze 
tak staci studovat
Z poslednej rovnosti mozes jednoduchsie studovat ( bez viac teoretickych vlasnosti) ci takato realna matica A typu (3;3) existuje alebo nie. A pripadne ukazat aj ako je to v pripade komplexnych matic.
V pripade matic (4;4) mozes mysliet aj na quaterniony, co ste iste zaviedli realnymy maticami (4;4) na strednej skole... a potom kompletne doplnit studium polozenej otazky.
Srdecne Vanok

↑ vanok:
chybka v úvaze:
mám-li maticovou rovnici
a vím, že
,
tak z toho ještě nutně neplyne, že
. tedy ta ekvivalence posledních dvou rovnic tam nenastává
(už opraven původní příspěvek, tak to tu asi nedává tak moc smysl, ale pravda to je, tak to tu nechám)
(snadno lze ověřit, že součin dvou nenulových matic může být nulový)
(píšu to hlavně proto, že mám mnohem jednodušší (a reálné) řešení, než nějaké komplexní či kvaternionové matice, což, jestli jsem tě dobře pochopil, ty naznačuješ, že jsou zamýšlená řešení)
Ahoj ↑ Jozef3:,
Akoze Tex nefunguje, skus editovat tie ? a ak mozes citat co som pisal...
Ahoj ↑ OiBobik:, to by som rad videl taku realnu matice co si nasiel. Dakujem.
Srdecne Vanok
Zdravím,
↑ Jozef3: těžko radit když nevím, co jste probrali.
Z Cayley-Hamiltonovy věty je každá čtvercová matice kořenem svého charakteristického polynomu, stačí najít (nejednotkovou) matici, která má charakteristický polynom
. Tomu vyhovuje matice společnice.
001
100
010
Kterou jde jednoduše rozšířit na matici 4x4:
0010
1000
0100
0001

↑ FailED:
To jsou přesně (typově) ty matice, které jsem měl na mysli (jen jsem chtěl nechat kolegu Jozefa3, aby si nad tím ještě trochu zapřemýšlel, když je to jeho úkol).
Pro zajímavost:
Dá se na to přijít bez znalosti oné věty - stačí si uvědomit, že násobení lib. čtvercové matice daného řádu zleva maticemi tohoto typu (tj čtvercové matice, které mají v každém a řádku a sloupci právě jednu 1 a jinak samé 0) odpovídá ekvivalentní úpravě "přepermutování řádků" podle nějaké permutace
. Pak k-tá mocnina takové matice odpovídá k-krát složené permutaci \pi. no a stačí tedy najít takovou matici, která odpovídá nějaké takové permutaci
, že
, což je konkrétně nějaký trojcyklus (což jsou shodou okolností obě tebou zmiňované matice).
↑ OiBobik:
Jasně, tady se vyplatí si na permutační matice vzpomenout :)
Poznámka:
tu podmínku dokonce splňují i některé matice řádu 2, např.
0 -1
1 -1
Ahoj ↑ OiBobik:,
Moj prispevok som v rychlosti napisal a po precitani som chcel ho upravit, ale vdaka nejakemu nocnemu PIRATSKEMU UTOKU som uz nemohol editovat moje veldielo
... ktore som teraz upravil ako som predvidal vcera ... (ja tu pisem tu bez papieru a po precitani reeditujem ak treba...)
A nemaj strach vlasnosti matic poznam aspon tak ako aj ty.
A prist k rieseniu vdaka
je prirodzena cesta pre niekoho kto zacina studovat matice, a chce ostat v realnych maticach.
Poznamenavam ze si spatne cital co som pisal o quaternionoch

↑ vanok:
Ahoj,
to jsem špatně pochopil tvůj záměr. Já jsem zkrátka viděl chybu, tak jsem tě na ni chtěl upozornit (a jestli se tě to nějak dotklo, tak se omlouvám, nebyl tím míněn žádný špatný úmysl, i poznámka "jednodušší řešení" byla myšlena "co do tvaru matice", nikoli "co do postupu").
Pakliže jsi ovšem nikdy neměl na mysli vyjít z oboru reálných matic, pak nechápu poznámku ↑ vanok:.
Zdravím
Ahoj ↑ OiBobik:,
ja som tiez partizan konstrructivneho dialogu :-)
len tak pre zaujimavost cital si co som pisal tu ↑ vanok:, lebo ma prekvapuje ze nikto nereaguje
Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities.
Do not judge the other one.