Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 11. 2011 17:38

karas
Zelenáč
Reputace:   

Dopředná rychlost - dopplerův jev

Ahoj,
mám takovou perličku pro chytré hlavy.
Provádím měření rychlosti objektů pomocí dopplerova jevu. Pomocí tonového generátoru, který držím v ruce a projíždím na kole kolem ležicího mikrofonu u silnice. Měřím jak se mění frekvence při přibližování a vzdalování a počítám rychlost. To vše je v pohodě, jenomže je zde malý problém. Jelikož mikrofon leží o 1 m níž než je generátor tak naměřená, respektive vypočítaná rychlost je vůči mikrofonu, nikoli dopředná. Dopředná rychlost bude tedy o něco větší a já potřebuji vypočítat jaká.
Dneska jsme si s vedoucím mé práce nad tím lámali hlavu a došli jsme k závěru, že to nebude tak jednoduché, jelikož to bude záviset na vzdálenosti od mikrofonu a ta se s časem mění. Stručně řečeno čím jsem blíž, tím je vliv dopplerova jevu menší, ikdyž se dá říct že je zanedbatelně rozdílná. K nějakému závěru jsme došli, ale napadlo mě, že víc hlav víc ví a třeba někdo řešil něco podobnýho. Nemusí se přímo jednat o dopplerův jev ale spíš o vypočítání dopředné rychlosti (třeba leticího letadla)
Díky.

#2 18. 11. 2011 00:11

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Dopředná rychlost - dopplerův jev

Ahoj, nepomohlo by rozmístit více mikrofonů a nějak to dopočítat?

#3 18. 11. 2011 20:52

karas
Zelenáč
Reputace:   

Re: Dopředná rychlost - dopplerův jev

Pavel Brožek napsal(a):

Ahoj, nepomohlo by rozmístit více mikrofonů a nějak to dopočítat?

Tam by byl problem s následnou synchronizaci zvuku. Je to složitější než jsem čekal. Buďto tuto vzdálenost zanedbat, jelikož se vliv vzdálenosti od osy dopředné rychlosti se vzdáleností zdroje od mikrofonu mění. Čím jsem blíž, tím je vliv větší.

Zápatí