Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 11. 2011 20:13

tommy
Reputace:   

Funkce užitku

Dobrý večer,
mám problém s příkladem, kdy mám za rozpočtového omezení $q_{1}+q_{2}\le 21 $ , s funkcí užitku $TU=q_{1}\cdot q^2_2$ , určit optimální kombinaci spotřeby.
Začnu tedy počítat: $q_{1}=21 - q_{2}$ . Následně dosadím do funkce užitku $TU = (21 - q_{2})\cdot (q_{2}^{2})$. Čili vyjde $TU = 21q^{2}-q_{2}^{3}$.
Dále m i nezbyde nic jiného, než derivovat funkci TU. Zde nastává problém, protože $derivace TU= 42q-3q^{2}$. Vytknout X, předpokládám, nemohu. Mám pro výpočet q2 využít další derivace, čili druhé v pořadí? Děkuji

V matematice věcem neporozumíte — jen si na ně zvyknete.

• (téma jako vyřešené označil(a) tommy)

#2 08. 11. 2011 21:05

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Funkce užitku

Zdravím,

zajímavý pohled budoucího ekonoma na řešení rozpočtových omezeni:

tommy napsal(a):

Dále mi nezbyde nic jiného, než derivovat funkci TU.

Vyšetřuje extrémy funkce dvou proměnných na množině omezené trojúhelníkem. Začal jsi vyšetřovat na hranici množiny - na přímce $q_{1}=21 - q_{2}$. Proč si myslíš, že nastává problém  $(TU)^{\prime}= 42q_2-3q_2^2$ (vytknout X nemůžeš, protože v zápisu žádné X nemáš, ale vytnout $q_2$ můžeš (zřejmě předpokládáš, že je třeba najít stacionární body a hledáš, kde je $(TU)^{\prime}= 0$).

Možná by pomohlo udělat si větší pořádek v postupu vyšetření vázaných extrémů. Stačí tak na úvod? Děkuji.

Zápatí