Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jaká je pravděpodobnost, že při házení 3 mincemi padne na 1.minci jen líc a na 2. a 3 již nezáleží.
Vzala jsem nejdřív kombinatorikou možnosti:
L,R,L
L,L,R
L,L,L
L,R,R
a dál si nevím radu jak to spčítat..pak bych měla udělat, že při třech mincích je poravd. 1/8protože jsou na každé minci 2 možnosti a mince jsou tři??
↑ osamela:
Moc tě nechápu. Máš tři mince, které jsou nějak očíslované, tedy jedna je první, jedna druhá a jedna třetí. Ok. A ptáš se na to, jaká je pravděpodobnost že na té jedné konkrétní minci padne líc?
Záleží při tom vůbec na tom, kolik tam těch mincí celkem je?
1/8 je pravděpodobnost, že líc padne na všech třech současně. Na to se ale nikdo neptá.
↑ osamela:
No, a jaká je teda pravděpodobnost že mi při hodu jednou mincí padne líc?
↑ osamela:
No, to je ovšem klíčové vědět, jaké je vlastně zadání. Pokud ho sem jasně nenapíšeš, tak tu těžko bude jasná rada.
Takže jako hodíš třemi mincemi a ptáš se jaká je prst, že na alespoň jedné z nich bude líc?
↑ osamela:
V tom případě bych doporučil zabývat se pravděpodobností toho, že na žádné minci líc nepadne. Jinými slovy, jaká je prst, že na všech mincích padne rub?
A jak to potom bude souviset s tím, na co se nás ptají?
↑ osamela:
Ano, je osm možností jak to celé dopadne. Kolik z nich ale vyhovuje našim požadavkům?
↑ osamela:
Dobře, jinak (ale už jsem to naznačoval). Kolik z těch osmi možností nevyhovuje našim požadavkům? Které neobsahují ani jeden líc?
↑ osamela:
To samozřejmě ne, kde by se tam vzala trojka?
Řekli jsme, že máme osm možností. Z toho jedna jsou samé ruby - pravděpodobnost, že padnou samé ruby je tedy 1/8. Všechny ostatní možnosti už obsahují alespoň jeden líc - a ty nás zajímají. Takže prst že nastane nějaká ze zbylých možností je 1-1/8.