Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím,
Mám vypočítat látkovou koncentraci kyseliny sírové v jejím 10% roztoku. Hustota roztoku je 1,0661 g.cm–3.
Kdybych měla 1l roztoku, tak jeho hmotnost by byla 1066g.
M_r(kyseliny) = 98,08
n= 10,87 mol
c=n/V
Nevím, jestli je to správný postup a ani jak mám do toho započítat, že je roztok 10%.
Děkuji
↑ Sydnney:
no pokud bychom potřebovali dost zdůvodnění pro nový název sekce, tak bys to prozradit mohla :-)
Jinak věřím, že pro výpočet jsi použila 10 % z hmotnosti roztoku a až potom jsi došla k látkovému množství rozpuštěné látky. Je tak? Děkuji.
Bohužel jsem těch 10% vůbec do svého výpočtu nezakomponovala :)
:-) a potom k čemu se vztahuje Tvůj výpočet?
Koncentrace (hmotnostní, molární atd.) vyjadřuje obsah "zajímavé látky", který udavá podstatu směsí (tedy pokud je roztok kyseliny, tak "zajímává látka" je kyselina, které v roztoku bylo 10 %).
Jelikož jsi neměla zadané množství roztoku, vycházíš z předpokladu, že kýbl roztoku a naběračka roztoku (ze stejného kýblu) budou mít stejnou koncentraci. Odebrala jsi naběračku - 1 litr a zjistila hmotnost 1 litru. Teď použiješ 10 % koncentraci:
1066 g roztoku kyseliny ............... 100 %
x g čisté H2SO4 ............... 10 %
odsud hmotnost kyseliny v roztoku 106,6 g (vědecky přes hmotnostní zlomek 0,1=m(kyseliny)/m(roztoku) ).
A teď přepočteš m=106,6 g kyseliny na látkové množství kyseliny dle vzorce n=m/M_r=106,6/98,08 (jelikož mluvíme o jednom litru, dojdeme tak nakonec k molární koncentraci roztoku přes c=n/V).
zde jsem označila indexem
kyselinu, indexem
roztok kyseliny. Ty totiž musíš každou z takových úloh nejdřív projit přes trojčlenky a potom si vlastnostnoručně odvodit vzorce, co používáš :-) Vyznáš se v tom? Děkuji.
↑ Sydnney:
:-) také děkuji, zdravím.