Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
jsou dany body A a B urcete p tak aby byla vzdalenost AB co nejmensi ( A [ 3-p; -3+2p;2] B[-1;0;-1] )
Tretak na gymplu (zadne derivace jak mi kdosi radil).. nemuzu na to proste prijit .. za kazdou pomoc dekuji :-)
Já bych to přecijen možná přes derivace řešil.
Se vzorečku pro vzdálenost 2 bodů ve 3D bych si vyjádřil funkci v (vzdálenost bodů) v závislosti na p(píši x).
Potom podle minima funkce určím takové p(x), aby vzdálenost bodů byla co nejmenší.
Pokud jsem správně uvažoval a upravoval, vyšla mi asi takováto funkce
Odhaduji, že p=2 ??
PS: Nejsem si ale vůbec jistý :-))

↑ TAJNaholkA:
Ahoj, musíš si vyjádřit vzdálenost těch bodů pomocí p:
Vzdálenost bude nejmenší, pokud výraz pod odmocninou bude nejmenší. Protože je to kvadratická funkce, grafem bude parabola a protože koeficient u
je kladný, bude otevřená nahoru. Minimum tedy bude mít ve vrcholu. Vrchol se dá určit pomocí úprav trojčlenu:
(edit: opravena chyba ve výpočtu)
Vrchol paraboly má tedy souřadnice
, nejmenší vzdálenost bodů A a B tedy bude, pokud p=2.
(Není nutné hledat vrchol paraboly, stačí ty úpravy trojčlenu, pak je zřejmé, že je nejmenší pro p=2)
↑ BrozekP:
Máš to poměrně pomatený.
Když roznásobíš zpět výraz
, dostaneš
a to není to, z čeho se vycházelo.
Zřejmě jsi měl na mysli 
Taky jsi zřejmě zapoměl, že ta parabola vzniká ještě odmocněním tohoto výrazu. Můj graf bude zřejmě dobře, takže souřadnice vrcholu budou zřejmě jiné.
Patrně to bude
Nicméně na p=2 se shodnem a to je podstatné.
↑ BrozekP:
K te rovnici pod odmocninou jsem jeste dosla, ale pak jsem nevedela co s tim, diky :-)

↑ ttopi:
Díky za upozornění, tu chybu v úpravách výrazu jsem opravil.
Jinak parabola je v tomto případě graf funkce
, po odmocnění už grafem není parabola, ale hyperbola. V tomto případě pro nalezení minima funkce stačí najít minimum funkce pod odmocninou, protože odmocnina je rostoucí funkce.
Není třeba vůbec nic derivovat.
Bod A má ve svých souřadnicích jeden parametr. To znamená, že v závislosti na jeho hodnotě bude bod ležet na nějakém konkrétním místě nějaké křivky. A ta křivka není jen tak ledajaká. parametr p v souřadnicích vystupuje lineárně, takže bod A v závislosti na parametru p bude náležet na přímce
x = 3 - p
y = -3 + 2p
z = 2
je klasické parametrické zobrazení přímky. Můžeme si napsat velmi jednoduše směrový vektor této přímky.
v = (-1 ; 2 ; 0)
Úlohu si mohu přeformulovat takto. Hledám rovinu, která prcohází bodem B a je kolmá k přímce množiny bodů A. Heldaný bod A pak bude náležet v této rovině také (takový, který bude nejblíže k bodu B).
Napsat rovnici té roviny je triviální, nebo? známe její normálový vektor (pro zachování kolmosti odpovídá směrovému vektoru výše zmíněné přímky).
-x + 2y + k = 0
k dopočítáme tak, že za x,y,z dosadíme souřadnice bodu B (rovina jím musí procházet)
k = -1
A tedy
-x + 2y - 1 = 0
Nyní postupně za x, y, z dosadíme souřadnice bodu A s parametrem
-(3-p) + 2*(-3+2p) - 1 = 0
Nemusel jsem nic derivovat, dokonce ani počítat kvadratickou rovnici a vím, že hodnota parametru je p = 2.
Derivování v tomto případě vypadá jako mnohem přímočařejší, ale někdy je dobré se zamyslet i nad nějakým geometrickým trikem ;-)