Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
potřebovala bych poradit s příkladem: Najděte průnik a součet prostorů v prostoru ![kopírovat do textarea $\mathbb R _5[x]$](/mathtex/fb/fbcc44e394fa32c048d0e33816527ba4.gif)
a) 
Vím, jak řešit tyto příklady, když dostanu zadané vektory, ale opravdu si nevím rady s polynomem... jak ho převést do matice? Anebo se to řeší jinak?
Předem díky, Bellla
Ahoj ↑ Aquabellla:,
Akoze je tu jen cast prikladu, jedinne co ti mozem pomoct je popisat presne 
je vektorovy priestor polynomov 5°
A jedna jeho baza je
(jeho dimenzia je 6)
Najdime vsetky vektory baze (to su polynomy ) co splnuju danu podmienku
Lahko zistime ze
vyhovuju
A tieto vektory generuju
, co je ich linearny obal.
Vseobecny prvok v
je formy
Poznamka aky si mala { musis v Tex pisat\{

↑ vanok:
Příklad je celý (ještě to má podúkol b, ale to jsem si myslela, že zkusím udělat sama, až budu vědět jak na áčko).
Díky za reakci. Bázi a dimenzi chápu. Jen se chci zeptat, proč podmínku nesplňuje i x a proč je tam x^5 s áčkem?
PS: Díky za tu množinovou závorku :-)
↑ Aquabellla:
preklep
je ok
opravujem

↑ vanok:
Dobře, děkuji, tak to chápu. A prosím, jak by se pokračovalo v tom součtu a průniku?
↑ Aquabellla:
Ak je tam otazka b) a dalsi podpriestor tak sa da iste odpovedat. Ale tu mas len jeden podpriestor 

↑ vanok:
jžš aha a já si myslela, že je to zvlášť :-D no jasně, průnik prostorů, musí být aspoň dva...
b) 
↑ Aquabellla:
Ano, dokonale.
A Q to je pre teba jednoduche vyjadrit.
Tak dobre pokracovanie a vela uspechov

↑ vanok:
Napadá mě jedině toto: 
↑ Aquabellla:
Ako si k tomu prisla?
f(2)= 0 znamena f(x) najviac 5° je delitelne z x-2
Toto musis vyuzit na urcenie Q

↑ vanok:
Za všeobecný prvek v P jsem dosadila to, co vím z Q, že x = 2 a y = 0.
Q má kořen 2, ale jak z toho určit celé Q?
Něco jako:
bych řekla, že mi moc nepomůže. Respektive já v tom nic nevidím.
Prosím o pomoc kohokoliv, Vanok mi psal, že se vrátí až v neděli a já bych to potřebovala pochopit do zítřka do desíti dopoledne... minulý týden se polynom objevil v písemce na generující množinu a bázi a jestli se zítra objeví zas... prostě chci i potřebuju to pochopit. Vřele díky všem!

↑ Aquabellla:
Vanok tím chtěl pravděpodobně naznačit, že pokud f(2)=0 a f je polynom stupně nejvýše 5, pak
, kde g(x) je polynom stupně nejvýše 4 (a naopak: pro každý polynom g stupně nejvýše 4 platí, že
je polynom stupně nejvýše 5 takový, že
).

Tak po páteční hodině a všem přemýšlení jsem došla k tomuto:
Báze
, 
Průnik
, 
Pak platí, že 
Mám problém přijít na ten součet, protože i to Q je na mě moc záludné...jak najít jejich báze?

↑ Aquabellla:
Čeho báze? ("jejich"? snad co ti chybí, je pouze báze toho podprostoru Q, ne?)
Bázi Q určitě není těžké najít, navazuje to na ony úvahy výše:
Uvědom si, že
a navíc jsou lineárně nezávislé (to lze nahlédnout třeba tak, že mají různé stupně). Takže máme pětiprvkovou lineárně nezávislou množinu vektorů z Q. No a je možné, že bychom našli nějakou větší množinu, nebo ne?

↑ OiBobik:
Tím "jejich báze" jsem myslela bázi Q a bázi P+Q.
Ne, větší množinu určitě nenajdeme... takže to, co jsi napsal, je přímo báze Q?

↑ Aquabellla:
Ano.
Btw: to, že větší nenajdeme, plyne ze Steinitzovy věty. Víme, že dimenze celého uvažovaného prostoru R5(x) je 6, tedy báze takového prostoru má 6 prvků. Ovšem kdyby existovala 6-prvková báze Q, pak dle Steinitzovy věty již nutně generuje celé R5(x), tedy pak by Q=R5(x), což ale zřejmě není pravda.

↑ OiBobik:
Jasně, to chápu, díky.
Pak podle tohoto pravidla:
je dimenze součtu 
Generující množina součtu je
, která má osm prvků, takže se potřebuji dvou "zbavit", abych získala bázi. Jak na to?

↑ Aquabellla:
(čtvrt-)Trik:
jestli to umíš s aritmetickými vektory, jak píšeš výše, můžeš s těmi polynomy pracovat úplně stejně:
stačí od polynomu
přejít k vektoru
a pak si hrát s maticemi stejně, jako bys to dělala u aritmetických vektorových prostorů. Nakonec výslednou bázi spojení podprostorů zpětně interpretuješ jako polynomy s příslušnými koeficienty (později tomu budete říkat "přechod k souřadnicím vzhledem k bázi
")
Resp. jinak řečeno: jde o to, že teď musíš mezi těmi 8 vektory najít nějaké dva, které jsou lineární kombinací zbylých šesti, neboli, což je ekvivalentní, nějakou posloupností kroků přičítání (nenulových) násobků některých těch vektorů k jiným dojít k tomu, že dva z těch vektorů vynuluješ - no ale protože co se těchto operací týče a jediné, co se na těch vektorech mění, jsou koeficienty
, stačí ti si tyto koeficienty napsat do řádků matice a eliminovat, až dostaneš nějakou lineárně nezávislou množinu.
//////////////////////////////////////////////
Ovšem v duchu minulé poznámky o Steinitzově větě: pokud mi podle věty o dimenzi spojení a průniku vyjde, že dimenze spojení je 6, přičemž jde o podprostory prostoru dimenze 6, pak je toto spojení (tedy po tvém součet) podprostorů již celý prostor a vystihnout jej nějakou jinou množinou generátorů, než již známou bází
, je vlastně zbytečná práce navíc : ))

↑ OiBobik:
Super, díky moc, to mě vůbec nenapadlo, že to takhle jde :-) Vyšlo mi, že
a
jsou lineární kombinací ostatních, takže báze součtu je: ![kopírovat do textarea $P + Q = [x, x-2, x^2 - 2x, x^3 - 2x^2, x^4 - 2x^3, x^5 - 2x^4]$](/mathtex/91/911970fbb213ecbdfc971caf1dad12ba.gif)
Ještě jednou moc díky za skvělé vysvětlování :-)

↑ Aquabellla:
není zač, jsem rád, jestli jsem pomohl.
Btw: ještě jsem tam přieditoval jednu poznámku, někdy se může projevit jako užitečná (když člověk nestíhá v testu, nebo ho přepadne záchvat lenosti, apod.). ; ))

↑ OiBobik:
Jo díky, četla jsem to a musím říct, že jsem se docela plácla do čela, že mě to samotnou nenapadlo, protože zrovna včera jsme si takhle jeden příklad zjednodušili :-) no snad si to časem taky pořádně zažiju
Stránky: 1