Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
oxid titaničitý reaguje s karbidem tetraboru a uhlíkem za vzniku diboridu titanu a oxidu uhelnatého
mám problém s oxidačními čísly u diboridu titanu a karbidu, nevím, jestli je mám dobře + jestli to dobře chápu, karbid -IV a uhlík 0, tzn, že uhlík se zároveň oxiduje na CO -6e + -2e? Nějak se nemůžu dopočítat elektronů a jak je to u boru - redukce +12e? Takže na reakci je potřeba výměna 24e?
Zdravím,
máš to skoro dobře, jen jak jsi přidala oxidační čísla u boru (i když to odpovídá tomu, kolík pacek se účastní ve vazbě, tak by to nedávalo "nulovou sloučeninu)
vycházíme z toho co je jiste, že pro karbid je jisté C(-4), potom (B_4)(4+) (karbid tetraboru je sloučenina, u které nemůžeme stanovit oxidační číslo boru, proto bereme celou "skupinu" za (4+), aby se urovnal C ve sloučenině, můžeme si představit =B-B=B-B= volné 4 packy připojí 4 packy C).
Stejně tak i diborid (je =B-B=) tedy (B_2) je za (-4).
proto:
(B_4) (4+) +12e ..... 2(B_2) (4-) redukce
------------------------------------------------------
C (-4) - 6e ....... C (2+)
C (0) - 2e ....... C (2+)
-------------------------------celkem oxidace (-8e)
donásobíme řádek B číslem 2, napravo 2*2, protože dvojku jsme doplnili při vyčíslení elektronů, abychom vyrovnali počty atomů B), řádek C násobíme 3 (omlouvám se, že nepoužívám římské číslice, špatně se mi to čte)
↑ jelena:takhle to ale nevyjde, koukněte na počet kyslíků ani uhlíků...
má být no a v tu ránu mě mate ta 2 u boru vpravo, rpotože jsem se při vyčíslování dostala k tomu samému co vy, Jeleno, a pak mi právě nevycházely elektrony
mě by se líbilo použít tak ox. čísla, která jsem si po domalování molekul doplnila i když to takhle vypadá, že nevychází neutrální sloučenina, protože jsou tam nějaké dvoj vazby, tak jak jste to napsala (=B-B=B-B=, =B-B=), to ale vychází, a pak vychází i výpočet
takže vlevo u boru 1 v pravo 2*1 a 3 u uhlíku
↑ simonaj1:
děkuji, to jsem přehlédla, že nesouhlasí (také jsem přehlédla, že napravo "diborid titanu" (přečetla jsem jako titaničitý (tedy s jasným oxidačním číslem, ale "titanu" není s jasným oxidačním číslem).
Přeci jen se mi více libí můj první postup (samozřejmě, když opravím, co jsem přehlédla)
(B_4) (4+) +12e ..... 2(B_2) (4-) redukce
------------------------------------------------------
C (-4) - 6e ....... C (2+)
C (0) - 2e ....... C (2+)
-------------------------------celkem oxidace (-8e)
teď mohu celou rovnici podělit 2
Jinak bych v předchozím příspěvku měla zásadní chybu - považovala bych Ti (3+), tedy by měnil oxidační číslo a měla bych ho zahrnout do bilance. Což jsem neudělala - proto předchozí úvaha neplatí. Tak.