Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřeboval bych poradit s jednoduchou rovnicí teda byla složitější ale po úpravě mi vyšlo:
Výsledek má být:
Já chápu, že první kvadrant tam bude:
A potom ve třetím si myslím, že by mělo být:
Tak nevím jestli to dělám dobře jistej si nejsem u toho prvního kvadrantu jo ale u toho třetího nevím myslím, si ale, že to je jak jsem napsal. Ale nechápu jakto, že jim to vyšlo tak jak to je v tom výsledku kdyby jste mi to někdo vysvětlil.
Děkuju
Pokusím se tak nejprve jsem si podle vzorce rozložil ten kotangens.
Pak abych se zbavil zlomku tak jsem to celý roznásobil tím sin x
A teď jsem si všimnul, že jsem to špatně asi upravil dál. Teď jsem došel k tomuhle:
Ale teď na to koukám a nevím jak dál jestli to mám vůbec dobře upravený.
Tak to už je vidět aspoň myslím u toho sin x = -1 tam to je ten druhý výsledek to 3π/2+2kπ ale nevím jak upravit tu druhou rovnici (cos x - sin x) = 0 přepokládám, že z toho bude tangens nebo kotangens spíš myslím že kotangens. Ale jak to upravím? Koukám na vzorce ale nevidím to jak bych to mohl upravit.
Už to chápu jak si k tomu došel jsem si to zkoušel tak postup i já bych měl mít dobře ale dělal jsem to jinak možná i to moje by šlo pak nějak upravit ale já to v tom nevidím když už se to upraví na ty základní rovnice tak pak už to není problém akorát ta úprava. Ne nic se neděje tak snad někdo mi poradí ještě jak to upravit ale stejně díky.
Já se omlouvám ale teď v tom mám zmatek. Jak má vyjít teda ta rovnice po úpravě takhle?
A jak se k tomu došlo já to nevidím v tom tomu nerozumím. Zkoušel jsem různý úpravy ale takhle mi to nevyšlo a nevím jak se k tomu mám dostat.
A pak z tohoto:
jak mám spočítat ten další krok?
Já jsem sečetl to sin^2x to je 2sin^2x - 2sin x * cos x = 0. Pak to vydělím 2 celou rovnici a mám
A pak se dostanu vlastně zase na to co předtím když to vytknu:
Teď v tom mám zmatek trochu.
↑ Dragon:
EDIT: mala som tam chybu - prepáč.
Myslela som, že Ti tam vyšla časť sinx-cosx =0 a že to nevieš riešiť.
Keď umocníš obidve strany rovnice na druhú, vyjde to, čo som napísala ako prvé.
Po umocnení:

Odtiaľ 
a tak ďalej...
Aha tak už myslím, že jsem to konečně pochopil ono je tam použití hodně vzorců vidím.
To červeně označené je podle vzorce a to se rovná 1 vlastně a pak to modré to je také vzorec který se rovná sin 2x a pak dále to už chápu.
Děkuju moc